Poëzieshow door dichters met verstandelijke handicap

Een avond vol poëzie en (muziek)theater door mensen met een verstandelijke handicap en Groningse dichters, fotografen en kunstenaars. Dat is het idee van poëzieshow Het Andere Gedicht op woensdag 22 november.

Een inloopavond wordt het, waar bezoekers kunnen luisteren en kijken naar gedichten, kunst en theater gemaakt door zo’n 75 cliënten van zorgorganisatie NOVO.

Hiernaast is werk te bewonderen van professionele dichters en kunstenaars, onder wie stadsdichter Lilian Zielstra, die zich hebben laten inspireren door de poëzie van de NOVO-cliënten.

Herfstsoep

Stadsdichter Zielstra woonde samen met de cliënten een workshop Werkmantechniek bij in Grafisch Museum GRID in Groningen. Op basis van dit bezoek en de gedichten van de cliënten schreef ze haar gedicht Herfstsoep, dat ze tijdens de Poëzieshow presenteert.

Het vers is afgedrukt op affiches die zijn gemaakt met behulp van de speciale druktechniek waarbij gebruikt wordt gemaakt van rollers, drukinkt, sjablonen en letters.

Gedicht 'Herfstsoep' van Lilian Zielstra

Beelden zoeken bij woorden

Dichter en fotograaf Rene Alberts nam de deelnemers met camera mee naar buiten om beelden te zoeken bij hun poëzie.

Ook gingen Groninger dichters, zoals Kasper Peters, onder de noemer Dichter zoekt maatje met ze op pad om samen dingen te beleven en hiervan gedichten te maken.

Tel hier lessen poëziemuziek, -theater en -graffiti onder leiding van medewerkers van cultuurorganisatie Urban House en werktheater Moi bij op en de ingrediënten voor de show zijn compleet.

Lilian Zielstra

Dichters ontmoeten

De avond is een initiatief van stichting Poëziepaleis uit Groningen en de landelijke stichting Special Arts, die zich inzet om mensen met een handicap aan kunst te laten doen.

,,Woensdagavond komt alles samen. Bezoekers kunnen alle dichters en deelnemers ontmoeten en hun kunstwerken zien’’, aldus Tine Veldhuizen (51) van Special Arts.

Wedstrijd Het Andere Gedicht

Aanleiding voor de Poëzieshow is de landelijke wedstrijd Het Andere Gedicht, voor iedereen met een verstandelijke beperking vanaf 12 jaar. Een vakjury onder leiding van Ester Naomi Perquin kiest de mooiste gedichten.

Deze komen terecht in een bundel. Inzenden kan tot 15 december. In aanloop naar de prijsuitreiking in het voorjaar vinden in verschillende regio’s activiteiten plaats. Groningen geeft is de eerste ‘stop’ in de reeks.

De Poëzieshow vindt plaats bij zorgorganisatie Cosis aan de Eenrumermaar 1 in Groningen. De avond duurt van 19.00 - 20.30 uur, entree is gratis. Meer weten over gedichtenwedstrijd Het Andere Gedicht? Zie www.specialarts.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.