Winkeliers, caféhouders, kunstenaars: alle Groningers die door corona in zwaar weer beland zijn, wil de gemeente helpen, benadrukt wethouder Paul de Rook (D66). Maar de steunpakketten raken een keer op.

,,Het is wel van belang dat ondernemers zich daar op tijd op voorbereiden’’, stelt De Rook. Hij informeert deze week de gemeenteraad over de impact van de coronapandemie op Groningse economie. Duidelijk is dat het virus tot een recessie leidt, maar de ernst is nu nog niet precies te overzien; het is immers niet zeker hoe lang de pandemie nog duurt en hoe lang de rijksoverheid financieel blijft helpen.

,,Wij hebben steeds gezegd: bij maatregelen die ondernemers beperken, hoort ook steun uit Den Haag voor die ondernemers’’, zegt de Rook. ,,Maar die steun kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan. Daarom roepen we de ondernemers tegelijk op om te gaan nadenken hoe ze zich aan de situatie kunnen aanpassen.’’

Het ene bedrijf krijgt een klap, het andere doet het beter dan ooit

Veel bedrijven, zoals restaurants die zijn gaan bezorgen, hebben dat al gedaan. ,,In maart zag je veel stilvallen dat nu toch is omgebogen naar een nieuw businessmodel. Dat verdient een groot compliment’’, vindt De Rook.

De wethouder van Economische Zaken merkt dat sommige bedrijven in de gemeente grote klappen krijgen door corona, terwijl andere het juist beter doen dan tevoren. ,,De nachthoreca in de Poelestraat kan nu niets en ligt helemaal stil. Tegelijk is het op de markt juist druk, net als in de winkelcentra in de wijk.’’ Winkels in tuinieren, wooninrichting en doe-het-zelven lopen de laatste maanden ook goed.

Van winkelpand naar flexwerkplek?

Over de binnenstad maakt het gemeentebestuur zich zorgen. Het centrum loopt door de coronacrisis waarschijnlijk meer dan 20 procent inkomsten mis, becijferde onderzoeksbureau Locatus. ,,De mensen van buiten die lekker een dagje willen winkelen in Groningen, komen nu veel minder’’, signaleert De Rook. ,,Daar hebben de binnenstadsondernemers veel last van. Er dreigt leegstand en versnippering van het winkelaanbod, waardoor de stad minder aantrekkelijk wordt en er nóg minder bezoekers op af komen.’’

Hoe kan de binnenstad voor zo’n neerwaartse spiraal worden behoed? ,,We moeten de openbare ruimte aantrekkelijker maken, zorgen dat Groningen een plek blijft waar mensen willen zijn’’, denkt De Rook. Hoe meer bezoekers de stad aandoen, des te meer potentiële omzet voor de detailhandel, redeneert hij.

Daarnaast kon het stadscentrum wel eens toe zijn aan een wat andere identiteit, denkt hij. ,,Hoe groot moet de binnenstad eigenlijk zijn? Willen we in leeggevallen panden meer plek voor wonen, studeren, werken of kunstenaars? En waar kan dat het beste? Daarover moeten we samen met winkeliers en vastgoedontwikkelaars nadenken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen