Poging doodslag in Van Mesdagkliniek

Een 24-jarige man moet een nieuwe tbs opgelegd krijgen nadat hij in de Van Mesdagkiniek in Groningen een medewerker zou hebben aangevallen.

Het incident gebeurde in januari 2015. De man verbleef al langere tijd in de kliniek. Hij weigert zich te laten onderwerpen aan het tbs-systeem. Volgens het Openbaar Ministerie voert hij een strijd tegen alles wat met tbs te maken heeft.

De medewerker werd aangevallen met een zelfgemaakt steekwapen. Het bleef bij een poging. Na overplaatsing naar een andere kliniek zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan bedreigingen en mishandelingen van personeel. De verdachte heeft altijd in inrichtingen en klinieken geleefd na vroeger ernstig te zijn verwaarloosd.

De verdachte hekelde alles en iedereen. Hij maakte de rechters duidelijk dat het volgens hem naïef is te denken dat politie en hulpverleners altijd het goede doen. ,,Als jullie dat geloven, dan heeft het geen zin. Ik word al 22 jaar behandeld en met weinig succes.’’

De verdachte verklaarde dat hij de medewerkers slechts op hun plek had willen zetten. ,,Omdat ze een grote bek hebben en omdat ze mij kleineren.’’ Zijn advocaat verzocht de rechtbank geen nieuwe tbs op te leggen. ,,Voor cliënt zou dat neerkomen op levenslang.’’

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.