Polen roven fietsen uit Groningen en Assen

Fietsendiefstal door Polen neemt steeds grote vormen aan. In Duitsland is een busje met 26 bijna nieuwe fietsen onderschept. Gestolen in Groningen.

Fietsendiefstal door Polen neemt steeds grote vormen aan. In Duitsland is een busje met 26 bijna nieuwe fietsen onderschept. Gestolen in Groningen.

Gestolen fietsen

De Duitse politie controleerde in de omgeving van Frankfurt an der Oder een bestelbus met twee Poolse mannen. In de laadbak troffen ze 26 fietsen aan. Ze vertrouwden de zaak niet en omdat op enkele rijwielen een sticker van Groningse rijwielhandelaren zat, namen de Duitsers contact op met hun collega's van het korps in Groningen. De fietsen bleken gestolen, 25 gedupeerde eigenaren hadden aangifte gedaan.

De rijwielen zijn in drie dagen tijd, tussen 14 en 17 oktober, buit gemaakt in het centrum van de stad Groningen. De waarde bedraagt ongeveer 30.000 euro. De Groninger politie heeft ze inmiddels in bezit en de eigenaren bericht gestuurd dat ze hun fiets kunnen ophalen.

De beide Polen, 29 en 35 jaar, zijn aangehouden en uitgeleverd. Ze zitten nog vast. In januari moeten ze voor de politierechter verschijnen.

Meld Misdaad Anoniem

In het Friese Oosterwolde is vorige maand ook al een drietal Polen aangehouden. Zij hadden in tien dagen 33 luxe fietsen gestolen in met name de binnensteden van Groningen en Assen. Deze partij werd na een tip via Meld Misdaad Anoniem onderschept in een huisje op een bungalowpark in Appelscha.

De fietsen stonden klaar voor vertrek, deels ontmanteld, zonder slot en het registratienummer in het frame weggekrast. Het werk van professioneel opererende criminelen, merkte inspecteur Ton van der Heide daarover op.

Tweede slot

Dergelijke criminelen laten zich niet afschrikken door een slot. Een fiets is zo opgetild en in een auto gezet. Daarom pleit het Centrum Fietsdiefstal voor een tweede slot om de fiets vast te maken aan een vast object. Maar echte profs draaien ook daarvoor hun hand niet om en hebben een ketting rond boom of paal zo los gemaakt met een slijptol of betonschaar.

Het gaat om verschillende groepjes Polen met dezelfde werkwijze. Nader onderzoek moet uitwijzen of ze elkaar kennen en of de landgenoten stelen voor dezelfde markt. De Polen uit Oosterwolde hebben verklaard dat de fietsen bestemd waren voor hun thuisland.

Foto archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.