Een stel op de Grote Markt in Groningen.

Politie Noord-Nederland trapt niet in jas van Thuisbezorgd en gaat avondklok 'actief en stevig' controleren

Een stel op de Grote Markt in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

De politie Noord-Nederland kondigt ‘stevig handhaven’ aan bij overtreding van de avondklok. Maar iedereen op straat controleren, dat gaan agenten niet proberen.

De politiecapaciteit in de avonduren is voor de komende dagen weliswaar opgeschaald om de avondklok te kunnen handhaven, genoeg personeel om iedereen naar een geldige verklaring te vragen is er niet. Dat zegt Marieke Nell, hoofd bedrijfsvoering van de politie Noord-Nederland. ,,We doen een beroep op de ervaring van de collega’s”, zegt Nell. ,,Die wel, die niet.”

Jas van Thuisbezorgd

Een lijst met eigenschappen op basis waarvan agenten mensen staande houden is er niet, aldus Nell. ,,Maar alleen het dragen van een jas van Thuisbezorgd is niet genoeg. Als we het niet vertrouwen, wordt er gecontroleerd.” Kan iemand geen werkgeversverklaring of andere geldige reden overleggen, dan wordt er niet gewaarschuwd. Nell: ,,We gaan actief en stevig handhaven. Aanpakken en doorpakken.” Een boete is 95 euro.

Het handhaven van de avondklok is in de provincie Groningen vooral een taak van de politie. De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente worden meer overdag ingezet, om het gat op te vullen dat agenten die anders overdag werken nu ‘s avonds aan de slag moeten. Het gaat vooral om wijkagenten, politie op de provinciale wegen en personeel op de meldkamer.

,,We kijken het eerst een aantal dagen aan. Wat gebeurt er ‘s avonds precies?”, zegt Nell. ,,Daarna gaan we mogelijk weer schuiven met onze capaciteit.”

Geen evenementen tot 1 juni

In navolging van Drenthe hebben de burgemeesters in Groningen vrijdag besloten dat ook in deze provincie tot in elk geval 1 juni geen evenementen mogelijk zijn. Burgemeester Koen Schuiling noemde paasvuren, Koningsdag en bevrijdingsfestivals die net als vorig jaar niet op de normale manier kunnen worden gevierd.

Gemeentebesturen wordt gevraagd raadsvergaderingen zo te organiseren, dat ze ruim voor 21 .00 uur afgelopen zijn. De vergaderingen zijn weliswaar digitaal, maar ondersteunend personeel moet in sommige vallen wel naar het gemeentehuis. ,,Raadsleden hebben ook hun reguliere werk, dus het wordt puzzelen met de vraag hoe ver je de vergaderingen kunt vervroegen”, zegt Schuiling. ,,Maar als gemeenten hebben we wel de taak het goede voorbeeld te geven. Bedrijven vragen we ook om om 20.00 uur ‘s avonds het licht uit te doen, zodat werknemers die daar per se moeten zijn, ruim de tijd hebben om voor 21.00 uur thuis te zijn.”

Vaccineren in elke gemeente

Ondertussen hebben alle tien gemeenten in Groningen minimaal één plek aangewezen die moeten worden ingericht als vaccinatielocatie. De GGD schouwt de komende weken deze gebouwen, waaronder sporthallen, op geschiktheid. ,,Dat is erg positief, dat straks elke gemeente een eigen vaccinatieplek heeft”, vindt Schuiling. Die worden pas in gebruik genomen als er ook genoeg vaccins beschikbaar komen. Voorlopig is de enige plek in Groningen waar gevaccineerd wordt Martiniplaza, met zo’n 350 prikken per dag. Hier gaat de prikcapaciteit nog flink omhoog op het moment dat er meer vaccins naar Groningen komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu