Politie bezoekt actievoerders tegen gaswinning

De politie heeft dinsdagavond enkele actievoerders tegen de gaswinning in Groningen thuis bezocht. De Groningers kregen vragen over de protestactie die woensdag bij Martiniplaza is gepland.

"We hebben geen verdenkingen dat deze personen iets verkeerd hebben gedaan", benadrukt politiewoordvoerder Ramona Venema. "We zijn ons aan het oriënteren. We willen graag weten wat de plannen voor morgen precies zijn zodat we ervoor kunnen zorgen dat de demonstratie vreedzaam verloopt."

De actiegroep Houd Groningen Overeind roept iedereen op om om 17.30 uur te verzamelen bij de ingang van Martiniplaza. Daar komt minister Eric Wiebes voor een nieuwjaarsreceptie. De groep roept op een nieuwjaarswens te schrijven voor de minister.

Bij een van de medewerkers van het Groninger Gasberaad is de politie ook langs geweest. Secretaris Susan Top is daar woedend over.

"Een medewerker van ons, die überhaupt niets van acties wist, is lastig gevallen", zegt ze. "Ik vind dat nogal wat. Je schrikt je kapot. Bij een terroristische dreiging kan je zoiets doen, maar wij zijn altijd netjes en braaf geweest. Wij hebben nog nooit iets in het geniep gedaan. Het gaat hier om kwetsbare en bezorgde mensen en daar stuur je dan de politie op af. Hoe haal je het in je hoofd? Ik wil weten wie hier opdracht voor heeft gegeven en waarom."

Meer acties

De komende dagen en weken worden van verschillende organisaties acties verwacht. Dit is een reactie op de zware aardbeving van 3.4 op de schaal van Richter die Groningen maandag trof.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.