Politie deelde bekeuringen uit op de rondweg Aduard zonder geldend snelheidslimiet: 'Misverstand'

De politie had geen reden om voor 1 mei de rondweg van Aduard te controleren, maar deed dat toch. De uitgedeelde boetes zijn het gevolg van een misverstand met de provincie.

Twaalf mensen raakten de afgelopen maanden hun rijbewijs kwijt op de Aduarder rondweg, sinds die begin dit jaar werd geopend. Ruimschoots overschreden zij de snelheidslimiet van 60 kilometer per uur. Maar die limiet werd 1 mei pas officieel vastgesteld door de provincie. En daar wringt het.

Normaliter is een verkeersbesluit klaar als de weg opengaat. In dit geval zaten daar vier maanden tussen. En zolang er geen besluit is genomen, is een verkeersovertreding niet beboetbaar, blijkt uit een rechtbankbesluit in november 2018. Toch wordt verwacht dat een bestuurder zich aan de toegestane snelheid houdt.

Politie had het kunnen weten

„Dus als je voor 1 mei op de Aduarder rondweg beboet bent, kun je binnen zes weken erna bezwaar maken", zegt verkeersjurist Herbert Korbee. Hij plaatst een kanttekening: „Dit geldt vermoedelijk niet voor de mensen die hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt. Die reden waarschijnlijk zo hard, dat dit volgens de wet Mulder als gevaarlijk weggedrag wordt gezien. En dat is altijd strafbaar.”

Hoeveel boetes de politie op de rondweg heeft uitgedeeld, kan zij niet zeggen. Volgens een woordvoerder wist de politie niet dat er nog geen verkeersbesluit was genomen.

De provincie laat weten dat de politie er wel degelijk van af had kunnen weten en zoekt uit waar het is misgegaan.

menu