Kunstdief vertrekt met 'Groninger Van Gogh' letterlijk onder de arm uit museum Singer Laren

De dader rent met het Van Gogh-schilderij onder zijn arm het museum uit. Foto: Still uit video 'Opsporing Verzocht'

De man die eind maart een schilderij van Van Gogh uit museum Singer Laren stal, kwam met de motor en verliet het museum letterlijk met het schilderij onder de arm. Dit is te zien op bewakingsbeelden die dinsdagavond zijn vertoond in het televisieprogramma ‘Opsporing Verzocht’. Het schilderij is eigendom van het Groninger Museum.

Op de beelden is te zien hoe een motorfiets vanuit de Keverstraat naar de Oude Drift, waar het museum gevestigd is, rijdt. Er zit slechts één persoon op.

Enkele minuten later wordt met grof geweld de toegangsdeur van het museum geforceerd. Omdat de deur naar de kunst goed op slot zit, gebruikt de dief een meegebrachte moker om het kogelwerende glas te breken.

Weer later loopt de dader letterlijk met het beroemde Van Gogh-schilderij onder zijn arm weer naar buiten.

Net vóór de inbraak rijden een bestelbusje en een fietser voorbij. De politie roept hen op zich te melden: zij hebben mogelijk iets gezien. Een eerdere oproep leverde nog niets op.

(Tekst leest door onder video)

Eigendom van het Groninger Museum

Het gestolen doek ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ is nog altijd niet terecht. Het doek dat Vincent van Gogh in 1884 maakte, werd eind maart gestolen uit het museum in Laren.

Het gestolen schilderij van 57 centimeter breed en 25 centimeter hoog is eigendom van het Groninger Museum en was aan Singer Laren uitgeleend.

Verzoek aan bezoekers

Het schilderij was sinds 14 januari in bruikleen door museum Singer. ,,Het zou heel goed kunnen dat de mensen achter deze inbraak ergens in die periode vanaf 14 januari de situatie in het museum grondig hebben verkend’’, zegt de politie.

Aan bezoekers van het museum in die periode voorafgaand aan de kunstroof, wordt gevraagd om zich te melden als ze ‘zich nu realiseren dat ze iemand zich verdacht gedroeg’.

Ook zou de politie foto’s en video’s die mensen hebben gemaakt tijdens het bezoek, willen bekijken voor het onderzoek.

Nieuws

Meest gelezen

menu