Politie heeft zes pro-zwartepietdemonstranten op de korrel

De politie Groningen heeft onderzoek gedaan naar mogelijk strafbare feiten tegen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tijdens de intocht van Sinterklaas op 17 november. Zes mensen worden verdacht van belediging.

Een van hen is inmiddels geïdentificeerd en moet een verklaring afleggen op het politiebureau.

De politie zoekt verder naar de overige vijf verdachten. De strafbare feiten zijn niet ernstig genoeg om de beelden openbaar te maken.

Belediging en bedreiging

De politie is het onderzoek gestart nadat een anti-zwartepietdemonstrant aangifte deed van belediging en bedreiging. Tijdens de sinterklaasintocht stonden veertig demonstranten van KOZP tegenover tachtig pro-zwartepietdemonstranten, onder wie een aantal hooligans van FC Groningen.

De recherche in Groningen heeft beschikbare beelden van beveiligingscamera’s en bodycams geanalyseerd en foto- en filmmateriaal aangeleverd door KOZP. Daarnaast zijn er verklaringen afgenomen van getuigen en betrokkenen.

Verklaring

De identiteit van de andere verdachten is tot nu toe niet vastgesteld. Als van een of meer van hen de identiteit bekend wordt, zullen ook zij als verdachte worden uitgenodigd een verklaring af te leggen.

Nadat de ene verdachte die nu in beeld is een verklaring heeft afgelegd, wordt de zaak voorgelegd aan de officier van justitie. Die bepaalt of er een proces-verbaal komt of dat een transactievoorstel wordt gedaan.

Reconstructie: Losse teugel tijdens sinterklaasintocht leidt tot confrontatie
Lees verder
Politie start onderzoek na opstootje tijdens Sint-intocht in Groningen
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.