De N33 wordt door Rijkswaterstaat, politie en jongerenwerkers in de gaten gehouden. Doel is voorkomen dat er weer troep op de weg wordt geplaatst.

Dat schrijft het college van de gemeente Eemsdelta in de beantwoording van vragen van raadslid Harold Kol (ChristenUnie).

Begin april vond er een ongeval plaats op de N33, ook wel de Hogelandsterweg, ter hoogte van Spijk. Een grote steen en een stuk hectometerpaal lagen op de rijbaan. Een automobilist moest plots uitwijken voor de troep en reed daardoor tegen de vangrail aan. Op Instagram meldde de politie dat het niet de eerste keer was dat er op deze plek obstakels op de weg zijn gelegd. De agenten noemen het een levensgevaarlijke situatie.

Geen camera, troep wordt wel opgeruimd

Kol wilde weten wat er gedaan wordt aan de situatie. Het college schrijft onder meer dat losliggende objecten in de omgeving worden opgeruimd. Ook is via sociale media aan burgers gevraagd alert te zijn.

Een camera plaatsen is volgens het college geen oplossing. De lengte waarop de N33 toegankelijk is, is groter dan het bereik van een camera.

Bel bij dringend gevaar 112

Een woordvoerder van de politie laat weten dat nog niet duidelijk is wie erachter zit. Mocht je als automobilist zien dat er iets op de weg ligt, dan is het verstandig om dreigend gevaar 112 te bellen. „Als het even kan wachten, kun je gewoon het normale politienummer bellen. Dan zorgen wij dat het bij de juiste persoon terecht komt.”

Mag je het ook zelf weghalen? „Als het iets is zoals een tak en je kunt de situatie goed overzien, mag dat. Maar je moet er altijd voor zorgen dat je niet zelf in gevaar komt.” Is het dus pikkedonker en regent het hard, dan is het niet verstandig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen