Politie laat 68-jarige Fries met jerrycan in trein vrij (want hij had 'geen intentie om een strafbaar feit te plegen')

Hulpdiensten rukten massaal uit vanwege een verdacht pakket op het station van Leeuwarden Foto: Anton Kappers

De 68-jarige man uit Stavoren die een verdachte jerrycan achterliet in een trein op het station in Leeuwarden is donderdag weer vrijgelaten en wordt niet vervolgd.

Politiewoordvoerder José van Gijssel meldt dat de man niet de intentie had een strafbaar feit te plegen. Hij had de jerrycan meegenomen in de trein van Stavoren naar Leeuwarden zonder daar verkeerde bedoelingen mee te hebben. In de jerrycan zat benzine. Deze jerrycan zat niet in een rugzak, aldus Van Gijssel.

Zij kan zich voorstellen dat het object door omstanders als vreemd beschouwd werd. Dat mensen het niet vertrouwden en toen de politie is ingelicht. Die kon de man al vrij gauw op het station aanhouden. Daarna moesten volgens Van Gijssel wel uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen worden. Alleen al omdat op het station heel veel publiek komt, kon geen risico worden genomen.

Station en omgeving uren afgesloten

Het station en omgeving waren voor onderzoek naar de jerrycan uren afgesloten. Om de man te kunnen aanhouden moest hem een strafbaar feit opgelegd worden. Daarom bracht de politie naar buiten dat hij werd verdacht van poging tot brandstichting. Uit de verhoren bleek hij die intentie niet te hebben.

menu