Politie maakte ten onrechte geldkistje open: vrijspraak

De rechtbank heeft een 30-jarige man uit Groningen vrijgesproken van witwassen. Met dank aan de politie.

De man was verdachte omdat de politie in een geldkistje 15.170 euro had aangetroffen. De politie kreeg dit kistje in handen toen in de woning van de man brand was uitgebroken en de brandweer huisraad naar buiten gooide.

De verdachte kon niet vertellen hoe hij aan dat geld was gekomen. Op de zitting kwam hij wel met een verklaring: hij had het geld geleend en kon ook overeenkomsten overhandigen als bewijs. De originelen waren bij de brand verloren gegaan.

Het Openbaar Ministerie accepteerde de verklaring en vroeg om vrijspraak. De rechtbank gaat hier in mee, maar om een andere reden: de politie had het geldkistje nooit mogen openmaken. Toen ze dat deden was de man nog geen verdachte. Het bewijs is daarmee onrechtmatig verkregen wat moet leiden tot vrijspraak, aldus het vonnis.

De verdachte krijgt het geld terug. Hij zegt dat tijdens de brand meer geld uit zijn woning is verdwenen. Het zo gaan om een bedrag van 30.000 euro. De man heeft aangifte gedaan van diefstal. Hij zegt niet uit te sluiten dat de politie het geld heeft gestolen. Er is een intern onderzoek geweest, zonder resultaat. Het is onduidelijk hoe dit verder gaat.

Meer over deze zaak op het weblog van verslaggever Rob Zijlstra: duistere zaken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.