Politie na knokpartij op voetbalveld: risico’s verkeerd ingeschat

De heftige knokpartij tussen voetbalfans van VV Groningen en van DETO in Vriezenveen krijgt een bijzondere wending. De politie trekt het boetekleed aan.

Het was van te voren bekend dat fans van de harde kern van FC Groningen zaterdag het beladen duel zouden bezoeken.

Burgemeester niet gewaarschuwd voor risico’s

De politie besloot evenwel de strijd om een plek in de hoofdklasse niet aan te merken als risicowedstrijd en informeerde de burgemeester van Twenterand niet over eventuele risico’s.

Groningse voetbalfans massaal op de vuist in Vriezenveen (update met video's)
Lees verder

Pas toen het uit de hand liep, werd het gemeentebestuur gebeld. ,,Dat had beter eerder gekund. Dat hebben we zelf ook al geconstateerd’’, aldus een politiewoordvoerder.

Maar er speelt meer. Thuisclub DETO zegt dat ze de Groningers bier schonk langs de lijn op advies van de politie. ,,Dat ligt genuanceerder’’, zegt de politiewoordvoerder. ,,Wij hebben het advies gegeven de supporters van de uitploeg niet toe te laten in de kantine. En geadviseerd ze wel iets te drinken te geven.’’ Dus toch een bieradvies? ,,Nee. Er is niet expliciet gezegd dat dat bier moest zijn.’’

Politie adviseerde DETO om Groningers bier te schenken bij ‘t veld

DETO-Voorzitter Arjan Goosselink houdt echter vol. ,,De politie adviseerde ons ze op een aparte plek te houden waar ze ook een biertje konden drinken.’’ Dat laatste is tegen de regels van de voetbalbond. De KNVB schrijft voor dat clubs uitsluitend in de kantine of een aangrenzend terras alcohol mogen schenken.

Goosselink is de discussie over wie welke fout(en) heeft gemaakt meer dan zat. ,,Ik ben er klaar mee. De knop moet om. Zaterdag moeten we weer gewoon voetballen.’’ De voorzitter verwijst voor verder commentaar naar de politie en KNVB. ,,Die onderzoeken de zaak.’’ En nee, hij is ‘helemaal niet bang’ dat de KNVB de overtreding van de alcoholregel afstraft met een boete.

KNVB toont begrip

De KNVB is daar zelf nog niet uit. ,,De formele procedure is: we wachten op de rapportage van de scheidsrechter en de clubs. Als er reden toe is, wordt de situatie voorgelegd aan de onafhankelijke aanklager amateurvoetbal’’, aldus een woordvoerder. Hij geeft wel aan dat de bond begrip heeft voor de situatie. ,,Het bier schenken is gebeurd op advies van de politie met de bedoeling een confrontatie te voorkomen.’’

Burgemeester spreekt van ‘kordaat’ optreden politie en DETO

Ook Twenterand evalueert waar het mis ging. Burgemeester Annelies van der Kolk wil daar niet op vooruit lopen. Ze zegt wel dat politie en DETO ‘kordaat’ hebben opgetreden toen het uit de hand liep.

Vlak voor het einde van de wedstrijd sloeg de vlam in de pan en gingen zo’n vijftig toeschouwers met elkaar op de vuist. Door toedoen van de tegenpartij, zei VV Groningen-trainer Gert Haak eerder al tegen Dagblad van het Noorden. Supporters van DETO deelden volgens hem de eerste klappen uit. De wedstrijd is tijdelijk stilgelegd. En werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van de thuisclub: 2 - 0. VV Groningen blijft dus voetballen in de eerste klasse.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.