Politie onderschept 800 liter grondstof voor GHB in Groningen

De haven van Rotterdam Foto: ANP

In een loods in Groningen heeft de politie 800 liter grondstof voor GHB onderschept. Drie mannen zijn aangehouden.

,,Het is zeldzaam dat zo’n grote partij wordt gevonden’’, zegt een politiewoordvoerder.

De zaak kwam aan het rollen dankzij de douane in Rotterdam. Die ontdekte de partij die was ingevoerd vanuit China. De eindbestemming was Groningen. Het gaat om GBL, een vloeistof die wordt gebruikt in de schoonmaakindustrie, maar ook een grondstof voor de drug GHB.

De partij werd in Rotterdam doorgelaten en is vorige week donderdag bezorgd bij een loods aan de Stavangerweg in Groningen. Terwijl de politie daarvan op de hoogte was. Twee mannen die de drugs in ontvangst namen zijn aangehouden. Ze zijn beiden 26 jaar en wonen in Groningen. Zaterdag werd een derde verdachte opgepakt, een 41 jarige Groninger.

Op de locatie was volgens de politie geen drugslab ingericht of in voorbereiding. Ook elders in Noord-Nederland is geen drugsfabriek ontmanteld. ,,We hebben de zaak in onderzoek’’, is het enige dat de politiewoordvoerder daar over kwijt wil.

De drie mannen zijn weer vrij. Zij worden verdacht van voorbereidingen voor het vervaardigen van harddrugs. De 800 liter heeft een geschatte straatwaarde van 300.000 euro en wordt vernietigd.

menu