Politie slaat kentekens maand lang op

De politie krijgt er dit jaar een machtig maar omstreden wapen bij, in de strijd tegen criminelen op de weg: het opslaan van kentekengegevens.

Het wemelt in Nederland van de camera’s boven de snelweg. Verreweg de meeste zijn van Rijkswaterstaat en de Verkeersinformatiedienst, maar ook de politie heeft op zo’n 400 plekken in het land camera’s boven de weg hangen. In Noord-Nederland gaat het om acht plekken, waaronder het Julianaplein in Groningen.

Auto’s die onder de camera’s door rijden, worden gescand door het systeem dat automatic number plate recognition (ANPR) wordt genoemd. Wie in de database van de politie voorkomt, bijvoorbeeld vanwege een openstaande verkeersboete of erger, kan erop rekenen dat er een hit volgt als hij langs de ANPR-camera’s rijdt.

In het najaar stemt de Tweede Kamer over een enigszins omstreden wet die ervoor zorgt dat de politie de kentekens van alle gescande voertuigen vier weken mag opslaan. Een meerderheid ziet het zitten. De SP en D66 zijn tegen, omdat de werkwijze volgens deze partijen een te grote inbreuk op de privacy is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.