Nieuwe visie op moordzaak Els Slurink uit Groningen. Politie vermoedt dat insluiper mogelijk verkeerde deur nam

In de stad Groningen zijn billboards geplaatst om de aandacht te vestigen op de moord op Els Slurink. Foto: DvhN/Matthijs Sorgdrager

De Groningse Els Slurink is volgens de politie waarschijnlijk vermoord door een onbekende insluiper. Dat werd dinsdagavond duidelijk in een uitzending van Opsporing Verzocht, die dertig tips opleverde.

De recherche is daarmee afgestapt van het idee dat de moordenaar in de persoonlijke kring van Els Slurink moet worden gezocht. Daarmee vallen voor de politie tal van scenario’s af.

Vorige week verschenen er honderd posters met een foto van Slurink in de stad Groningen. ‘Wie vermoordde Els Slurink in 1997’, staat erop te lezen. De politie hoopt via de postercampagne nieuwe aanknopingspunten te vinden. Er zijn de afgelopen week 13 tips binnengekomen, los van de dertig tips na de uitzending van Opsporing Verzocht .

Seksueel motief

Recente ontwikkelingen hebben de politie op het spoor gebracht van de insluiper. De politie houdt rekening met een inbreker - ondanks dat er niets is ontvreemd - of met een seksueel motief. Daarbij zou de insluiper zich vergist kunnen hebben in de woning.

Op de avond van de moord zou de schaars geklede buurvrouw van Els Slurink iemand hebben zien passeren op straat. Wie weet is die persoon op zoek gegaan naar deze dame in badjas en kwam hij via de achterzijde van de woningen per ongeluk uit bij Slurink.

De politie gaat er vanuit dat de dader bij het slachtoffer in de buurt woonde of bekend was in de Zeeheldenbuurt in Groningen. De gouden tip wordt beloond met 15.000 euro.

Één steek in haar hart

De veelbelovende psycholoog Els Slurink (33) werd in de nacht van 20 op 21 maart in 1997 thuis, in haar benedenwoning aan het Van Brakelplein in Groningen, om het leven gebracht met één steek in haar hart.

Het politieonderzoek naar de moord liep al snel spaak. Het bewijsmateriaal was summier. De politie beschikt alleen over een vingerafdruk op een glas, een matig DNA-spoor en de voetafdrukken van legerkistjes in haar tuin.

In de afgelopen 24 jaar is het onderzoek meerdere keren nieuw leven ingeblazen. Scenario’s waren er legio: zo deed Slurink onderzoek naar seksueel misbruikte kinderen, probeerde ze het geluk te vinden in de liefde en was ze financiële malversaties op haar werk op het spoor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
els slurink
Aanrader van de redactie
menu