Politie verwacht aanhoudingen na boerenprotest in Groningen

Boeren vernielden maandag de deur van het provinciehuis en gingen naar binnen. Foto: ANP/Siese Veenstra

De politie verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten na het grote boerenprotest in Groningen.

Zo wordt nader onderzoek gedaan naar de bestuurder van de trekker die op de Vismarkt meerdere hekken omver reed en daarbij voor een levensgevaarlijke situatie zorgde voor passerende fietsers. Zij werden net niet geraakt door de rondvliegende hekken.

In de trekker zat ook boerenleider Arjen Schuiling. Die liet in eerste instantie weten niet te willen reageren, maar gaf daarna aan dat hij eerder had moeten uitstappen of eerder had moeten ingrijpen.

Deur van het provinciehuis vernield

De politie zegt dat een andere trekkerbestuurder de deur van het provinciehuis heeft vernield. Boeren drongen daarna binnen maar gaven gehoor aan de oproep om weer naar buiten te komen. In het gedrang kreeg iemand een klap met een wapenstok. De demonstrant raakte hierdoor gewond en moest worden behandeld.

Behalve de deur werd ook een ruit vernield. De provincie Groningen gaat aangifte doen, heeft een woordvoerder laten weten.

De politie meldde eerder dat in de omgeving van het provinciehuis een van de boeren is aangehouden die met een tractor zou zijn ingereden op een van de politiepaarden.

menu