Politie zoekt naar moeder van vondeling

De politie is op zoek naar de moeder die haar baby donderdagnacht heeft afgestaan aan vrijwilligers van de vondelingenkamer. Het te vondeling leggen van een kind is strafbaar.

,,De politie heeft aangegeven een klopjacht te willen starten naar de moeder’’, zegt bestuurslid Kitty Nusteling van de stichting Beschermde Wieg. De stichting is de initiatiefnemer van de vier vondelingenkamers in Nederland, waarvan een in Groningen zit.

Zeer onwaarschijnlijk

De politie is bezig met het onderzoek. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet het te vondeling leggen van een baby als strafbaar feit. Of de moeder ook echt vervolgd wordt moet blijken in een eventuele rechtszaak.

Kerstin van Tiggelen acht het zeer onwaarschijnlijk dat de moeder wordt vervolgd. Ze is directeur van het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA). ,,Het is strafbaar om je baby in hulpeloze toestand en zonder gegevens achter te laten. Dat is hier niet het geval.’’ De baby is geen moment alleen geweest. De moeder heeft in een speciale envelop, die in elke vondelingenkamer ligt, haar gegevens achtergelaten. De envelop is afgegeven bij een notaris.

Hulp

Mogelijk zijn de medewerkers van de stichting achter de vondelingenkamers strafbaar. Regiocoördinator Anneke de Boer opende de vondelingenkamer in Groningen. Hij zit onder haar woning. ,,Als ik hier de cel voor in moet, dan moet dat maar. De baby is in ieder geval veilig.’’

In de praktijk wordt vaak afgezien van strafvervolging en ingezet op hulp aan de moeder. Dat beaamt Rick Robroek van de rechtenfaculteit aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,De overheid wil niet dat kinderen te vondeling worden gelegd. Ze biedt daarom alternatieven aan zoals anoniem bevallen. Het is een juridisch complexe vraag of sprake is van te vondeling leggen. Het OM zal nu eerst moeten bepalen of zij die vraag aan de rechter voor willen leggen en alleen in dat geval zal er door de strafrechter duidelijkheid verschaft kunnen worden over de strafbaarheid in deze zaak”

Gealarmeerd

Donderdagnacht rinkelde bij Nusteling van de stichting Beschermde Wieg de telefoon. Ze bracht de pas bevallen wanhopige moeder in contact met een verloskundige. Daar gaf ze duidelijk aan de baby af te willen staan. De Groningse De Boer en een collega van de vondelingenkamer werden gealarmeerd en brachten de baby naar het Martini Ziekenhuis voor een check. De baby bleek gezond en is ondergebracht bij een pleeggezin.

De Boer: ,,Ik ben zo blij dat ze naar ons toe is gekomen. De moeder had het kind ook in blinde paniek in het park achter kunnen laten.’’

Cijfers van het NIDAA laten zien dat er jaarlijks gemiddeld zes kinderen te vondeling worden gelegd, vier levende en twee dode. De noodlijn van de stichting voorkwam drie keer dat een kind te vondeling werd gelegd. Dit is de eerste keer dat een moeder de baby werkelijk afstaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.