Politieagenten in centrum van Groningen krijgen blauwe zwaailamp op fiets

Foto: Politie.nl

Misschien heb je het al gezien, maar sinds oudejaarsnacht voeren politiebikers in het centrum van Groningen blauwe lichten op hun fiets. Het gebruik van de nieuwe lichten maakt onderdeel uit van een pilot die tot en met april 2021 loopt.

In totaal krijgt het basisteam Groningen Centrum vier fietsen met blauwe lichten ter beschikking. De proef met de lichten is opgezet om de zichtbaarheid, herkenbaarheid en inzetbaarheid van politieagenten te vergroten.

‘Als politiebikers zijn we niet altijd goed zichtbaar. Dat is enerzijds onze kracht wanneer we onopvallend in een wijk willen surveilleren, maar aan de andere kant zijn er ook situaties waarin je juist wel wilt opvallen. Optische lichtsignalen kunnen dan bijdragen aan een veiligere werkomgeving’, vertelt Nick Schuermans van de politie.

Geen voorrang

In tegenstelling tot andere hulpverleningsvoertuigen hebben de fietsen met zwaailampen geen voorrang op andere voertuigen als de lichtsignalen zijn ingeschakeld.

Naast het basisteam in Groningen wordt de proef ook uitgevoerd in de politieregio’s Zeeland-West-Brabant, Amsterdam, Den Haag, en Oost-Brabant. Als de proef een succes is, krijgen alle politiebikers in Nederland zo’n lamp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu