Politiek kritisch over hoge rente bij Noord-Groningse Volkskredietbank

Appingedam De hoge rentes die de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen roepen kritiek op bij de politiek in de aangesloten gemeentes.

In Eemsmond en Delfzijl trekken raadsleden hierover aan de bel bij hun colleges. De kredietbank in Appingedam berekent voor sociale leningen een rente van 11,7 procent.

‘Dieper in schulden’

Veel te veel, vinden de Christenunie-raadslid Bert Rozema in Eemsmond en zijn Delfzijlster collega Henk Lameijer van Fractie 2014. Zeker voor de doelgroep die de kredietbank bedient: mensen die toch al financieel krap zitten.

De term woekerrente wil Lameijer niet gebruiken. ,,Maar dit kan mensen mogelijk in nog diepere schulden brengen’’, stelt het raadslid. Een rentetarief van bijna 12 procent is volgens hem niet in overeenstemming met de sociale missie en opdracht van de VKB.

‘Terug naar 5 procent’

Lameijer wil dat de rente terug gaat naar maximaal 5 procent. Veel andere kredietbanken hanteren dat volgens hem als maximumtarief. In de eerstkomende raadsvergadering van 22 februari komt het Delfzijlster raadslid daarom met een motie. ,,Dit gaat over leningen aan mensen in financiële problemen die nergens anders terecht kunnen.’’

Van diepe schulden bij de kredietaanvragers is in de praktijk echter geen sprake, benadrukken burgemeester en wethouders van Eemsmond in hun antwoord op kritische vragen van de Christenunie.

Wasmachine, auto of nieuwe meubels

Het maximum-rentetarief geldt uitsluitend voor persoonlijke kredieten voor een nieuwe wasmachine, auto, meubels of andere ‘consumptiegoederen’. Die worden verstrekt na een strenge inkomenstoets: 44 procent van alle aanvragen wordt afgewezen omdat de lener het financiële risico niet kan dragen.

Volgens het Eemsmonder college is de aflossing daardoor zelden een probleem. Ruim 92 procent van de leners betaalt gewoon volgens afspraak terug, bij slechts 7,5 procent is dat problematisch.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.