Politiek schrikt van ondermaats stroomnet: energieprojecten lopen spaak (maar dat wisten ze in Nieuw-Buinen al lang)

In dunbevolkte gebieden zijn de netten niet berekend op de grote hoeveelheid nieuwe zonneparken. Foto: Reinier van Willigen

In grote delen van Nederland, waaronder de provincies Drenthe en Groningen, is het stroomnet niet zwaar genoeg om alle zonnepanelen op aan te sluiten.

Daardoor lopen de doelen van het Klimaatakkoord gevaar. De Tweede Kamer wil dat er met spoed meer netcapaciteit komt.

Ook Enexis wil maatregelen

Van Groningen en Drenthe was al bekend dat aan de groeiende vraag naar aansluiting van zonnepanelen op het stroomnet niet kan worden voldaan. Zo mocht voetbalclub Nieuw Buinen bijvoorbeeld geen zonnestroom leveren vanwege capaciteitsproblemen.

Naar aanleiding daarvan pleitte netbeheerder Enexis eerder al voor maatregelen.

Nu blijkt dat de netbeheerders ook problemen voorzien in Overijssel, Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Flevoland, Zeeland, de kop van Noord-Holland, delen van Gelderland en Zuid-Holland.

Netbeheerders zeggen steeds vaker nee tegen zonneparken

In dunbevolkte gebieden zijn de netten niet berekend op de grote hoeveelheid nieuwe zonneparken. De netbeheerders moeten daar steeds vaker nee verkopen aan initiatiefnemers van zonneprojecten. ,,Energieprojecten dreigen spaak te lopen’’, zei D66-Kamerlid Mathhijs Sienot vandaag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Sienot vroeg minister Eric Wiebes van Klimaat hoe dit mogelijk is, omdat de doelen voor hernieuwbare energie al jaren bekend zijn. Ook andere partijen sloegen alarm over de krapte op het stroomnet. Zo haalde ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber een groep ondernemers in Twenterand aan die van hun netbeheerder te horen kregen dat zij de komende vijf jaar geen zonnestroom kunnen leveren aan het net.

Verrassing

Wiebes erkende dat de netcapaciteit een belangrijk knelpunt is in de klimaatplannen. ,,In onbenutte delen van het land zijn enorm veel zonnepanelen geplaatst’’, aldus de minister. ,,Er is in twee jaar neergezet waar we vroeger dertig jaar voor nodig hadden. Dat is een verrassing geweest.’’

Miljardeninvestering

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, investeert tot 2030 zo’n 12 miljard euro in de verzwaring van het stroomnet.

,,Wachten kunnen wij ons niet permitteren, gezien de ambities in het Klimaatakkoord’’, zei Wiebes. ,,Dus we moeten nu voort met projecten die op het net passen, we moeten zorgen dat er straks meer projecten passen en we moeten in de tussentijd spelregels bepalen waardoor er zoveel mogelijk gebeurt.’’

Krijgen de grote jongens voorrang?

Dat laatste is volgens PvdA-Kamerlid William Moorlag hard nodig, omdat hij vreest dat lokale energieprojecten bij de netbeheerders minder prioriteit krijgen dan grotere klanten, zoals bijvoorbeeld datacenters. Wiebes zei daarop dat de netbeheerders geen onderscheid mogen maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen