Politieke partijen Groningen als één man achter onderzoek mislukken aardwarmteproject

Inwoners van Groningen hebben er recht op te weten waarom het veelgeprezen aardwarmteproject uitmondde in een financiële strop van zes miljoen euro. Daarom steunen alle politieke partijen een onderzoek naar het mislukken van het project.

De gemeenteraad sprak woensdagavond zoals verwacht haar steun uit voor het raadsonderzoek, waarbij de rol van projectorganisatie WarmteStad, het college en de gemeenteraad kritisch tegen het licht wordt gehouden. SP sleutelde als grootste oppositiepartij samen met D66, die de grootste collegepartij is, aan een gezamenlijk voorstel dat de goedkeuring kreeg van alle partijen. ,,Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren?’’ wil raadslid Wim Koks (SP) weten.

Commissie

Er komt een speciale commissie die zich buigt over de onderzoeksopzet. Deze inventariseert welke vragen er leven en besluit wie het onderzoek uitvoert. Dit zou de gemeenteraad zelf kunnen zijn, maar ook een onafhankelijke instantie. In januari komt er duidelijkheid.

Wat hield het aardwarmteproject in?

De gemeente gaf in 2014 het groene licht voor het aardwarmteproject waarbij met ondergrondse zoutwaterbronnen op Zernike twaalfduizend huishoudens in Paddepoel en Selwerd worden verwarmd. Dit wordt gezien als hét alternatief voor gas. Het liep anders. De fractie 100% Groningen stemde destijds tegen. Het stadsbestuur trok op 2 november voorlopig de stekker eruit.

Dit gebeurde na aanhoudende kritiek van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die het ministerie van economische zaken over het verstrekken van de vergunning adviseert. De toezichthouder vreest voor aardbevingen omdat de warmtebronnen nabij het gaswinningsgebied liggen. SodM zet ook vraagtekens bij de kwaliteit van onderzoeken en twijfelt aan de deskundigheid van projectorganisatie WarmteStad. De laatste is eigendom van de gemeente en het Waterbedrijf Groningen.

Koks (SP) vraagt zich net als andere partijen hardop af of WarmteStad geschikt is het vervolgtraject uit te voeren. Er zijn vanaf 2019 leveringscontracten met onder meer Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. De gemeente moet nu op zoek naar een alternatieve warmtebron, zoals biomassa. Een permanente oplossing op deze termijn lijkt niet haalbaar en daarom moet er voor de duur van twee jaar een tussenoplossing komen. Welke is nog niet bekend.

Ook Max Blom (VVD) wil weten hoe het nu verder moet met WarmteStad. Beschikt die over voldoende capaciteit. ,,En hoe is de relatie met SodM? Die blijft belangrijk.’’

Welles-nietes

De toezichthouder zette op 13 juli grote vraagtekens bij geothermie vanwege de bevingsrisico’s. De tweede dreun kwam op 28 september. SodM uitte in haar adviesbrief aan de minister stevige kritiek op de kwaliteit van onderzoeken en de deskundigheid van WarmteStad. Ook het alarmsysteem dat de warmtewinning stillegt bij dreiging van een aardbeving zou niet onfeilbaar zijn.

Verantwoordelijk wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) zegt dat de kritiek keer op keer als een verrassing kwam, met name de kritiek op de expertise van WarmteStad. Volgens SodM uitte ze al in een vroeg stadium zorgen en twijfels. Dagblad van het Noorden kwam in het bezit van interne correspondentie, mails en verslagen die dit bevestiggen. Deze stukken zijn nu door SodM en de gemeente openbaar gemaakt.

Rekening bij de NAM

Fractievoorzitter Amrut Sijbolts vindt dat de rekening van zes miljoen euro bij de NAM moet worden gelegd. ,,Omdat de oorzaak van het mislukken komt door de risico’s van boren naar aardwarmte naast het gaswinningsgebied. Dat vergroot het risico op aardbevingen.’’

Ook de partij van Gijsbertsen steunt het onderzoek. Martijn van der Glas (GroenLinks) vindt dat het college steeds juist heeft gehandeld en de veiligheid nooit uit het oog is verloren. ,,Belangrijker is het om vanaf nu de vraag te stellen hoe de sector er voor staat, welke informatie nodig nodig is en welke spelregels er straks op tafel komen.’’ Fractievoorzitter Inge Jongman (ChristenUnie) heeft niet de indruk dat het college informatie heeft achtergehouden.

Ongelooflijk jammer

De wethouder benadrukte dat het ongelooflijk jammer is dat het zo is gelopen. Tegelijk kijkt hij naar de toekomst en wil hij alles op alles zetten om te voorkomen dat warmtenet geen verloren investering blijkt. Het college wil ook een onderzoek naar de toekomst van geothermie. Het wil voorkomen dat aardwarmte in de rest van Nederland onder druk komt te staan door het mislukken van het project in Groningen. ,,Onder welke voorwaarden is aardwarmte nu veilig te winnen?’’

Hij heeft vertrouwen in WarmteStad. ,,Die heeft ook een aantal zaken heel goed gedaan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.