Pompoenpatat levert Terra Groningen winst MBO Challenge Voedselverspilling op

Drie van de studenten van Terra Groningen. Foto: Eigen foto

Terra Groningen heeft de MBO Challenge Voedselverspilling 2019 gewonnen. Dit dankzij de oplossing die eerstejaars studenten van de nieuwe opleiding Food, Life & Innovation bedachten voor het verspillingsprobleem van pompoenboer Gert Noordhoff: pompoenpatat.

Met de MBO Challenge Voedselverspilling werken mbo-studenten uit het hele land aan verspillingsvraagstukken van bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Jelien Timmermans, Femke Kingma, Deborah Kroes en Leyla Karaaslan van Terra Groningen gingen aan de slag met een probleem van Gert Noordhoff van akker- en tuinbouwbedrijf Nieuw Udengast in Bellingwolde: veel van zijn pompoenen worden niet geconsumeerd omdat ze niet geschikt zijn voor de supermarkt - bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn of de verkeerde kleur hebben.

Pompoenpatat

De oplossing die de Terra-studenten aandroegen: pompoenpatat. Ze experimenteerden daarbij, in samenwerking met een snackbar, met zowel patat als saus voor de patat en lieten deze ook proeven in een winkelcentrum. Met positief resultaat.

Daadwerkelijk op de markt

De jury van de MBO Challenge Voedselverspilling was lovend. Bijvoorbeeld omdat de studenten de hele cyclus van conceptontwikkeling doorlopen hebben. Maar vooral omdat het product daadwerkelijk op de markt gebracht is.

menu