Populair Damsterveer krijgt een ‘leutje’

Het begon als een wild plan, maar inmiddels is het Damsterveer al vier jaar een publieksmagneet voor Appingedam. Tijd voor ‘gezinsuitbreiding’.

Met zijn hangende keukens en eeuwenoude stadscentrum is Appingedam sowieso al pittoresk. Maar vanaf het water is het nog mooier. Dat hebben duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland al ervaren dankzij het Damsterveer. Na vier jaar heeft de populaire rondvaartboot er een ‘zusje’ bij gekregen.

‘Leutje’ kan ook de maren op

Met het nieuwe Leutje Damsterveer slaat de stichting die de boot beheert de vleugels uit. De jongste aanwinst kan niet alleen uit de voeten op het Damsterdiep, zoals haar grote broer. Anders dan het Damsterveer heeft de boot geen opbouw. Daardoor kan ze langs de lage, vaste bruggen over de maren rond ‘Daam’.

Leutje Damsterveer kan nu door groepen tot twaalf personen worden geboekt voor een tochtje door de middeleeuwse binnenstad en dan ‘naar buiten’ de Grote Heekt op richting Marsum en weer terug via de Marsumer- en Uitwierdermaar. Op vrijdagen (27 juli en 10 augustus) kunnen gasten ook individueel inschepen.

Tuindersvlet was een buitenkansje

Het nieuwe ‘leutje’ was een buitenkansje, zegt Damsterveer-schipper en bestuurslid Erik Meijer. ,,Het is een West-Friese tuindersvlet, gebouwd voor een oud-tuinder uit dat gebied die is verhuisd naar Delfzijl. Hij wilde ervan af omdat hij er te oud voor werd. Precies wat we zochten en in perfecte staat.’’

De stichting kon de aanschaf uit eigen kas bekostigen. Voor het Damsterveer legden vier jaar geleden nog vijftig participanten elk 1000 euro in. De eerste hebben hun inleg al terug, met rente. ,,We hebben de afgelopen jaren goed geboerd’’, zegt Meijer. Het aantal gasten zit inmiddels op ruim vijfduizend per jaar.

Boot doet ook dienst als Artiveer

Elke woens- en zaterdag zit de boot vol. Ook daarbuiten wordt ze geboekt door reisgezelschappen en door de lokale horeca voor vrijgezellenpartijtjes, familie- en personeelsfeesten. Sinds dit jaar doet de rondvaartboot bovendien dienst als ‘Artiveer’, vrijdag voor de derde keer. Het Damsterveer vaart dan van 10.00 tot 18.00 uur een hop-on, hop-off-route langs negen musea en galeries en de Nicolaikerk.

Vijfentwintig vrijwilligers houden het veer en zijn nieuwe zusje in de vaart, zegt Meijer. ,,Een echte vriendenclub. ’s Zomers staan we aan het roer en ’s winters op de kant voor onderhoud. We hebben allemaal de drive om steeds weer nieuwe dingen te bedenken om Appingedam op de kaart te zetten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.