Ewoud Visscher van Zwerwer's Fruit toont zijn Spaanse avocado's op de markt in Groningen.

Avocado: populair en moeilijk (maar niet zo best voor het milieu)

Ewoud Visscher van Zwerwer's Fruit toont zijn Spaanse avocado's op de markt in Groningen.

Dat er steeds meer avocado wordt gegeten is te merken op de markt in Groningen. Aan de populariteit van de gezonde vruchtgroente zit wel een schaduwkant.

Zelf is groenteboer Peter Ritsema helemaal geen liefhebber. Aan avocado ,,zit totaal geen smaak aan” en het is zo’n beetje de moeilijkste vrucht (officieel: vruchtgroente) die de groenteboer heeft liggen, in zijn kraam op de noordoostelijke hoek van de Groninger Vismarkt. ,,De lelijkste zijn soms het lekkerst en de mooiste niet te eten”, zegt de groenteboer.

Maar goed, met fruit dat er alleen maar perfect uitziet, heeft hij toch al niets. ,,Albert Heijn-fruit noem ik dat”, zegt Ritsema. ,,Mooi in de schaal, maar niet te vreten.” Hij is er trots op vooral het omgekeerde te verkopen: niet het knapste spul, wel het lekkerst, claimt hij. ,,Je moet het wel binnen een week opeten. Maar daarom sta ik ook bekend als de goedkoopste van de markt.”

‘Jonge vrouwen kopen ze het vaakst’

Al eet hij de vrucht zelf niet graag, als marktkoopman is hij heel blij met de avocado. Van een bijproduct heeft de advocaatpeer zich de laatste jaren ontbolsterd tot een van zijn hardlopers. ,,Vier jaar geleden verkocht ik een of twee dozen avocado’s per week”, zegt Ritsema. ,,Nu zijn dat er zeker twintig. Jonge vrouwen, die kopen ze het vaakst, valt me op.”

Handelsland Nederland heeft zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot dé avocadospecialist van Europa. In 2000 werd nog 15 miljoen kilogram geïmporteerd, vorig jaar was dat 373 miljoen kilo: 25 keer zoveel. Verreweg het meeste wordt doorverkocht aan andere landen in de EU. Maar zelf behoren Nederlanders ook tot de grootste liefhebbers van het continent. De Nederlander at vorig jaar gemiddeld 2,2 kilo avocado.

Gezonde vetten en foliumzuur

De uit Centraal-Amerika afkomstige avocado is zo populair omdat hij heel gezond is. Er zitten veel goede vetten in en foliumzuur en vitamine B. De soort geldt als prima vleesvervanger. De naam is afgeleid van ahuacatl, uit het Nuhuatl, de taal van de Nuhua, de oorspronkelijke bewoners van Mexico. Voor teelbal wordt in die taal overigens hetzelfde woord gebruikt.

Maar aan de populariteit van de avocado zit een schaduwzijde. ,,De avocado is een zeer belastend product om te verbouwen”, zegt Sanderine Nonhebel, universitair hoofddocent milieukunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in voedselvoorziening en milieu. Datgene dat de avocado zo populair maakt, de hoge voedingswaarde vanwege het hoge vetgehalte, speelt hierbij een rol. ,,Het kost een plant of boom veel energie om zo veel vet te maken”, zegt Nonhebel. ,,Hetzelfde zie je bij palmolie, dat is ook heel belastend voor het milieu.”

Productie in handen van kartels

Om een avocado te laten groeien is heel veel water nodig: 3 keer meer dan voor een sinaasappel, 15 keer meer dan een voor een banaan en 28 keer meer dan voor een appel. Daar komt nog bij, zegt Nonhebel, dat de productie in Mexico voor een groot deel in handen is van de kartels. ,,En de maffia heeft duurzaamheid nu eenmaal niet hoog in het vaandel staan”, zegt Nonhebel. ,,Een collega van me in Mexico wilde onderzoek doen naar de omstandigheden waarin avocado’s groeien, maar kreeg geen toestemming van haar baas. Te gevaarlijk.”

Omdat de soort zo in trek is, wordt hij inmiddels in tal van andere landen geteeld. Spanje is het enige Europese land waar de soort op grotere schaal wordt geproduceerd, in het zuiden rond Malaga en Granada.

Waterig en romig

Bij Zwerwer’s Fruit, tegenover de Korenbeurs, komen de avocado’s momenteel ook uit Spanje. Ze hebben een prominente plek, helemaal vooraan. ,,Avocado’s móet je gewoon hebben”, zegt Jeroen Zwerwer. ,,En het liefst voor een mooi prijsje.” Bij hem krijg je er drie voor een euro. ,,Ze zijn aan de kleine kant, vandaar.” Zelf heeft hij ze het liefst uit de Dominicaanse Republiek. Zwerwer: ,,Een beetje waterig, maar toch romig. Zo moet je ze hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eten & drinken
menu