Populaire Geschiedenis Quiz was pittig

Van de honderden lezers die de afgelopen weken meededen aan de Groninger Geschiedenis Quiz had slechts een klein aantal alle antwoorden goed.

De meeste deelnemers aan de eerste Groninger Geschiedenis Quiz van Dagblad van het Noorden en de Dag van de Groninger Geschiedenis stuurden hun antwoord in via de mail, maar ook de internetversie op de site trok veel deelnemers. Ook kwamen nog tientallen oplossingen per ‘ouderwetse’ post binnen.

Al bij de allereerste vraag struikelden veel deelnemers. Hans Gruyters was hier het juiste antwoord, hij was geen voorganger van Andreas Blühm als directeur van het Groninger Museum, maar een politicus.

Breinbrekers waren ook de vragen over de uitvinder van de ‘Katjesdrop’ (de firma Kater) en de geboorteplaats van Jan Mulder (Bellingwolde).

Een echte instinker was de vraag over professor Van Giffen. Niet Ezinge was de eerste wierde die hij onderzocht, maar Dorkwerd. Het was wel de opgraving bij Ezinge die hem grote faam bezorgde.

Verder is Camera de eerste naam van het Groninger Forum, schaatste Jaap Eden op 11 januari 1893 een record op de 1500 meter, was Radfridus de zoon van Walfridus en verhuisde een deel van Stroobos in 1993 bij een grenscorrectie naar Friesland.

De schrijvers die in 1971 op Rottumerplaat verbleven waren Godfried Bomans en Jan Wolkers, de historische grote overstroming in Noord-Groningen heette de Kerstvloed en Albert Schwertman was een van de laatste grote dragers van het communisme in Oost-Groningen.

De monniken in het klooster van Ter Apel heetten Kruisheren en het Winkler Prins viert dit jaar het 150-jarig bestaan. Het juiste antwoord op de laatste vraag naar de plaats van de boerderij op de hoes van Ede Staals lp Mien Toentje is Nieuw Beerta.

De prijswinnaars worden vanmiddag tussen 16.00 uur en 16.30 uur bekend gemaakt tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis in de Groninger Archieven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.