Positief oordeel EMA over coronavaccin Moderna blijft om onduidelijke reden uit

In Europees verband zijn er nog te veel vragen over het geneesmiddel van Moderna.

Nederland kan vooralsnog niet aan de slag met een tweede vaccin. In Europees verband zijn er nog te veel vragen over het geneesmiddel van Moderna. Dat maakte het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maandagavond bekend.

,,Er was een inschatting van de EMA dat men eruit zou komen’’, zei CBG-voorzitter Ton de Boer maandagavond. Dat EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap, bepaalt of vaccins de Europese markt op mogen. En Moderna moet nog even wachten op die toestemming.

Tot op het laatst was het maandag spannend. We wisten dat we deze week zouden horen of het EMA groen licht zou geven voor het vaccin waar Nederland er ruim zes miljoen van heeft besteld. Eigenlijk zou woensdag de kogel door de kerk gaan, maar ineens leek er maandag witte rook te komen. Het CBG lastte alvast een persconferentie in, maar met een voorbehoud. Als de EMA-schoorsteen toch niet zou loeien, zou alles op de helling gaan.

Reden onduidelijk

En die rook kwam er niet, bleek maandagavond. De Boer moest het zure nieuws brengen, al blijft onduidelijk waarom niet. ,,Ik weet niet waarom, dat kan ik niet goed beoordelen’’, aldus de professor, die nog niet had gesproken met zijn afgevaardigde binnen het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP.

Dat CHMP heeft afgevaardigden uit 27 EU-landen en bepaalt of het vaccin veilig is. Het EMA velt dan een eindoordeel. Nu blijkt da afgelopen weekend binnen dat CHMP nog een hele reeks vragen is gesteld over het vaccin van het Amerikaanse Moderna. En zolang die niet afdoende beantwoord zijn, aldus De Boer, kan het vaccin niet de markt op. Daarmee blijft ook de vraag of woensdag dan wél goedkeuring gegeven kan worden. De Boer durfde er maandagavond duidelijk zijn hand niet voor in het vuur te steken.

Alleen Pfizer/BioNTech

Dat betekent dat we voorlopig nog steeds alleen met het vaccin van Pfizer/BioNTech kunnen werken in Nederland. Al sinds het coronavirus opdook, werd gewerkt aan een vaccin. Honderden bedrijven over de hele wereld gingen aan de slag, maar uiteindelijk won het vaccin van Pfizer/BioNTech de race. Met ampullen van dat bedrijf wordt vanaf woensdag zorgpersoneel ingeënt in Nederland. In andere landen is men al begonnen met prikken.

Het Moderna-vaccin heeft echter zo zijn voordelen. Zo hoeft het niet bij -70, maar bij -20 bewaard te worden. En in de koelkast blijft het langer goed. Vandaar dat de ruim 6 miljoen doses die Nederland heeft besteld, vooral bedoeld zijn voor bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. De overheid hoopte al bij hen te beginnen, maar het Pfizer-vaccin was daar logistiek gezien niet geschikt voor. Gemikt werd op het vaccin van AstraZeneca, maar ook dat kan voorlopig niet rekenen op goedkeuring.

Maar nu is de vraag wanneer het groene licht voor Moderna dan wel komt. Mogelijk dus deze week, mogelijk later. Het bedrijf meldde eerder al wel dat het in het eerste kwartaal van dit jaar begonnen kon worden met de levering. De Nederlandse overheid rekent op 390.000 doses voor eind maart. De Boer benadrukte dat het feit dat het vaccin nog niet is goedgekeurd geenszins betekent dat het een slecht geneesmiddel zou zijn, of niet effectief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen