Premier Rutte ontsteekt bevrijdingsvuur

Gaat het premier Mark Rutte op 5 mei in Groningen beter af, dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende in 2004? Rutte komt net als Balkenende twaalf jaar terug het bevrijdingsvuur ontsteken tijdens bevrijdingsdag. Balkenende had daar destijds weinig succes mee.

Het werd Balkenende in het Stadspark ook niet gemakkelijk gemaakt. Het bevrijdingsvuur, dat geldt als startsein voor de alle activiteiten op 5 mei, moest worden aangestoken op een houten bouwwerkje dat in de vijver dreef. Het wilde maar geen vlam vatten. Balkenende werd onderwijl belaagd door demonstranten van de actiegroep Van Harte Pardon die wilden voorkomen dat26.000 asielzoekers werden uitgezet. Ondertussen viel het bouwwerk voor het bevrijdingsvuur langzaam in het water.

Bij toerbeurt mag een provincie de Nationale Viering van de Bevrijding organiseren. Groningen heeft die eer dit jaar, net als in 2004. Dat leidt tot de komst van de premier die om 13 uur in het Stadspark het bevrijdingsvuur ontsteekt.

Voor die tijd gebeurt er ook al het een en ander. Op de Grote Markt word een bevrijdingsontbijt gehouden waarvoor de animo tot dusver minder groot is dan de provincie had gehoopt.

Om 11 uur begint in de Stadsschouwburg de live tv-uitzending van de Nationale Viering Bevrijding met journalist Thomas Erdbrink. Hij is sinds 2002 correspondent in Teheran, Iran en werkte voor onder andere het NOS Journaal, NRC Handelsblad en The Washington Post. Hij werkt nu voor The New York Times. Hij vertelt hoe het is om in te burgeren in Iran en hoe hij de vrijheid daarbij miste. Via de website www.provinciegroningen.nl/5mei kunnen mensen zich aanmelden om hier bij aanwezig te zijn. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Aansluitend ontsteekt premier Mark Rutte het bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Groningen in het Stadspark. Verspreid over verschillende podia in het Stadspark zijn er de hele dag gratis optredens. Opgetreden wordt onder meer door Ali B. ‘helikopteract’ Kovacs, Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet .

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.