Prestigieus aardwarmteproject stad Groningen stopt direct; strop van enkele miljoenen

Het aardwarmteproject van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen is stopgezet. Dit betekent dat het verwarmen van 12.000 huizen via warmwaterbronnen op de lange baan is geschoven.

Het is ook maar de vraag of die woningen ooit met geothermie worden verwarmd. Het stopzetten van het prestigieuze project houdt in dat Warmtestad - met gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen als aandeelhouders - een scheur in de broek oploopt van zeker zes miljoen euro. Beide aandeelhouders verliezen drie miljoen euro. Het bedrag kan nog oplopen.

Pas op de plaats

Dat vertelde wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) van de gemeente Groningen op donderdagmiddag. Gijsbertsen bevestigde dat er pas op de plaats moet worden gemaakt omdat er onduidelijkheid bestaat over de veiligheid van het project.

Hevige kritiek

De gemeente Groningen is voor de helft aandeelhouder van WarmteStad, dat het project leidt waarbij met ondergrondse warmwaterbronnen bij Zernike in de toekomst 12.000 huishoudens in onder meer Paddepoel en Selwerd zouden worden verwarmd.

Het stadhuis van Groningen.

Het project stuit op hevige kritiek van SodM dat het ministerie van Economische Zaken adviseert over de vergunning en de subsidie voor het project. Die kritiek richt zich ten eerste op de risico’s die aan geothermie kleven. Het is volgens SodM onduidelijk of de kans op bevingen toeneemt als er aardwarmte wordt gewonnen in aardbevingsgevoelige gebieden. Ook zijn er vraagtekens over de kennis en kunde van het projectteam van WarmteStad.

De hamvraag was en blijft: is geothermie veilig of niet? Ja, heeft het Groningse stadsbestuur altijd gezegd. Onduidelijk, zei SodM op zijn beurt. De gemeente heeft nu besloten het project voorlopig stop te zetten. Het onderzoek naar aardwarmte gaat wel door. Ondermeer wordt gekeken naar een alternatieve bron voor een boring.

CDA wil raadsonderzoek

Bij fracties in de Groninger gemeenteraad zijn de twijfels over WarmteStad huizenhoog. Het CDA heeft amper nog vertrouwen in het project, zegt raadslid Herman Pieter Ubbens. ,,Of het project ooit nog weer wordt opgestart? Niet in zijn huidige vorm lijkt mij.''

Het verlies van drie miljoen euro ligt Ubbens zwaar op de maag. ,,Dit is inmiddels een heel groot probleem geworden. Het kan niet zo zijn dat de verklaring daarvoor een communicatiestoornis is tussen gemeente en SodM. Alles moet duidelijk worden nu.'' Het CDA wil daarom onderzoek naar de kwestie. ,,Dat kan een raadsonderzoek zijn, of een enquete. Daarover moeten we het in de raad maar hebben.''

Dat is te vroeg voor de PvdA, zegt raadslid Jan Pieter Loopstra. Hij vindt het verstandig van het college om te stoppen met het project. ,,Het is wel doodzonde, want het kost handenvol geld. Gemeenschapsgeld.''

Loopstra heeft twijfels over het SodM. ,,Ze hebben twee jaar meegelopen met het project. Waarom hebben ze niet eerder aangegeven dat het aangegeven dat de veiligheid niet gegarandeerd is. Ik kan me wel voorstellen dat het college hierdoor is overvallen.''

Teleurstellend

Wethouder Gijsbertsen noemde het besluit het project vooralsnog stop te zetten 'teleurstellend'. De wethouder zegt dat het boren naar aardwarmte nog niet helemaal is opgegeven. De deur staat op een kiertje, erkende hij.

,,Het is teleurstellend omdat we Groningen aardgasloos willen krijgen. We moeten van aardgas af, want dat is onveilig. Aardwarmte is een geschikt alternatief, maar als dat niet kan door de onduidelijkheden in Groningen rond de veiligheid sta je op achterstand. Het zou echt ernstig zijn als het hier niet zou kunnen.''

Gijsbertsen: kritiek verrassing

Gijsbertsen en Warmtestad hebben altijd gezegd dat de kritiek van SodM compleet als een verrassing kwam. Maar SodM heeft gezegd dat het kritiek heeft geuit in een gesprek op 28 augustus. De wethouder van Groningen heeft dat gesprek ‘niet als kritiek herkend’.

Infrastructuur blijft

De al aangelegde infrastructuur zoals leidingen en buizen blijft gewoon. Er komen tijdelijke warmte-opwekvoorzieningen en opwekinstallaties. Die moeten een periode overbruggen tot er een alternatief is. Groningen mikt daarbij op biomassa. Gijsbertsen: ,,Daarvan is al bekend dat die bedrijfseconomisch haalbaar is.''

Aardwarmte?

Bij aardwarmteprojecten, zoals WarmteStad in Groningen, wordt het hete bronwater vanaf 3 kilometer opgepompt en naar een warmtewisselaar geleid. Hier wordt de aardwarmte overgedragen aan de leidingen van een warmtenet waarmee in Groningen 12.000 huizen worden verwarmd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.