Prijs nieuwbouwwoningen explodeert ook in Noorden

Woningprijzen in Drenthe en Groningen zijn het afgelopen jaar met respectievelijk 4,3 en 5 procent omhoog gegaan. De prijs van nieuwe huizen steeg nog veel meer.

De stad Groningen spant de kroon. In die oververhitte woningmarkt ging de prijs in het tweede kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017 met 14,8 procent omhoog. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde van 10,4 procent. In Noord- en Zuid-West Drenthe was de prijsstijging met respectievelijk 8,4 en 6,7 procent eveneens fors.

Meest opvallend aan de jongste woningmarktcijfers van NVM is dat de prijsstijging van 14 procent van nieuwbouwwoningen groter is dan die van bestaande huizen. ,,Vooral onderaannemers pakken hun winst’’, verklaart makelaar Jan Palland uit Groningen. In de crisisjaren waren de marges buitengewoon smal. Nu de vraag is aangetrokken, zien ze kans deze te vergroten.

Nijpend tekort aan vaklieden

Maar dat is volgens Palland niet de enige verklaring voor de forse prijsstijging. In de bouw is een nijpend tekort aan vaklieden als timmermannen, metselaars, stukadoors, schilders en loodgieters. ,,In de crisisjaren hebben grote aannemers vast personeel ontslagen. Veel bouwvakkers zijn daardoor als zzp‘er voor zichzelf begonnen. Nu het economisch weer goed gaat, keren ze niet terug bij de aannemers. Als zzp’er kunnen ze veel meer verdienen als onderaannemer of door voor particulieren te werken.’’

Om toch personeel te werven moeten aannemers diep in de buidel tasten. Die verhoogde personeelslasten berekenen ze door in de bouwkosten. Door de aantrekkende vraag naar bouwmaterialen zijn ook deze duurder geworden. Tot slot worden nieuwe woningen in het algemeen groter en luxer uitgevoerd. ,,Ook dat verklaart deels de hogere prijzen van nieuwbouwwoningen.’’

Gasloze woningen nog duurder

De kans is groot dat nieuwbouwwoningen komend jaar nog veel meer in prijs zullen stijgen. Oorzaak? Met ingang van deze maand moeten nieuwe huizen gasloos worden opgeleverd. Bouwvergunningen die na 1 juli bij gemeenten zijn binnengekomen, worden niet meer aangesloten op het gasnet. Nieuwbouwwoningen worden gemiddeld tussen de 15.000 en 30.000 euro duurder, dat is al gauw 10 procent van de kostprijs.

Voor veel bouwers is deze verplichting ‘tamelijk abrupt’ ingevoerd, zegt nieuwbouwmakelaar Luit Tebbens Torringa uit Groningen. ,,Veel aannemers moeten grote stappen zetten en bouwprojecten opnieuw berekenen. Dat levert veel vertraging en extra kosten op. Deze stapeling van kostenstijgingen is zeer zorgelijk.’’

De grens is bereikt

Volgens Piet Cazemier van Pandomo Makelaars vinden nieuwbouwwoningen in Groningen dankzij de enorme vraag nog gretig aftrek. Punt is dat de bouwkosten overal even hard stijgen, in Oude Pekela of Emmen niet minder dan in de stad Groningen. ,,Voor veel plaatsen met minder vraag is de grens bereikt. Als de stijging van bouwkosten doorgaat, dan duurt het niet lang meer of nieuwbouwhuizen worden voor de meeste mensen onbetaalbaar.’’

Het gevolg kan zijn dat de bouw inzakt. Daardoor neemt het aanbod van woningen verder af. In Drenthe daalde dat het afgelopen jaar al met 5,3 en in Groningen met 5,8 procent, landelijk bedroeg de teruggang zelfs 10,6 procent.

Extra leenruimte

Om aspirant kopers tegemoet te komen pleit Tebbens Torringa er in NVM-verband voor de leenruimte voor gasloze woningen die zijn uitgevoerd met zonnepanelen met 25.000 euro te vergroten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.