Door het tijdelijk stilleggen van de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin wordt de prikafspraak van 3.145 Groningse en Drentse zorgmedewerkers afgezegd.

De gevolgen voor de vaccinaties in Noord-Nederland zijn vrij beperkt; de bulk van de vaccinaties aan ouderen door de GGD Groningen en Drenthe gaat gewoon door.

De GGD Drenthe en GGD Groningen blijven dagelijks rond de duizend ouderen vaccineren met het vaccin van Pfizer/BioNTech-vaccin, net als afgelopen week. AstraZeneca werd in het Noorden op veel kleinere schaal ingezet om zorgmedewerkers te prikken, en vorige week was een zending AstraZeneca-vaccins aan de noordelijke GGD’s toch al vertraagd. Dat minister Hugo de Jonge heeft besloten het prikken met AstraZeneca tijdelijk stil te leggen vanwege een mogelijk risico op bloedstolsels, heeft dus maar beperkte gevolgen in het Noorden.

Noorden achteraan

De huisartsen in Groningen en Drenthe waren toch al niet aan de beurt voor vaccins van AstraZeneca omdat voor die groep de verdeling over het land van zuid naar noord gaat. Huisartsen in het hele land gaan AstraZeneca gebruiken om de groep 60- tot 64-jarigen en mensen met overgewicht en syndroom van Down te vaccineren. Dat is in Zeeland en Brabant begonnen en gaat langzaam via de Randstad en Gelderland naar het Noorden. Maar het was toch al onzeker wanneer deze 60- tot 64-jarigen in Noord-Nederland aan de beurt zouden zijn. De planning voor deze groep verandert daardoor nog niet.

De GGD Groningen heeft tweeduizend afspraken voor AstraZeneca moeten afzeggen. De GGD Drenthe heeft 1145 afspraken AstraZeneca-afspraken afgezegd. Omdat Groningen in de prikstraat in Veendam alleen met AstraZeneca prikte, wordt die locatie tijdelijk gesloten.

Op het TT-circuit bij Assen, op de priklocatie in Emmen en in de prikstraat in MartiniPlaza in Groningen wordt gewoon doorgeprikt met Pfizer. De GGD’s hebben nu wat ruimte en prik-personeel over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen