Prins Harry en Meghan verrassen Groningse brandweer met hartelijke bedankbrief

Jans Wiersema (rechts) is apetrots op de brief die zijn korps kreeg van de koninklijke familie uit Engeland. Foto: Brandweer Groningen (Facebook)

Toen de Groningse brandweer woensdag de post bij elkaar scharrelde was het korps met stomheid geslagen. Tot hun verbazing zat er een bedankbrief uit Kensington Palace tussen de woensdagbrieven. Eind oktober stuurden zij deels uit een lolletje wat cadeaus naar het Engelse royaltystel Harry en Meghan en er kwam reactie.

,,Ik zit al heel lang bij de brandweer, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt brandweerman Jans Wiersema van het Groninger korps. ,,Je stuurt uit een lolletje een doosje naar Engeland en dan krijg je zo'n keurig nette brief terug. Echt prachtig", klinkt het met typisch Groningse tongval.

Maak van je roze wolk geen rookwolk

Ter ere van de zwangerschap van Meghan Markle stuurden de lieden wat cadeaus naar Londen. Het pakketje bestond uit een rompertje, een slabbetje en een folder hoe je kind beter kunt beschermen tegen brandwonden of andere vormen van brandgevaar. ,,Want daar gaat het om", zegt Wiersema. ,, De actie heet niet voor niets 'maak van je roze wolk geen rookwolk'. Kinderen kunnen veel beter beschermd worden, maar veel ouders weten dat niet."

De campagne is opgezet om ouders bewust te maken van de brandgevaren die jonge kinderen lopen. Even niet opletten en je kind kan een kaars of een hete kop thee over zich heen krijgen, vaak door eigen toedoen. De brandweer kan zelfs bij mensen thuis inspecteren hoe brandveilig een huishouden is voor kinderen.

Controleren op Kensington Palace

In de brief bedankt een medewerker van het prinsenpaar voor de cadeaus uit Groningen. Of ze ook wat met de tips van de brandweer gaan doen, weet Wiersema niet. ,,We hebben nog geen melding gehad dat we in dat paleis ook mogen gaan controleren", grapt Wiersema. ,,Maar we zijn allang blij met zo'n attentie."

Inmiddels is de Royal Mail al ingelijst en wordt er gezocht naar een mooi plekje in de kazerne.

menu