Prinses Irene in Heiligerlee: ‘Het is ontzettend belangrijk om vies te mogen worden’ (+video)

Prinses Irene heeft woensdag tijdens de nationale boomfeestdag in Heiligerlee een soort van college tour gehouden. Het onderwerp luidde: het belang van bomen.

Toon respect voor bomen en bossen

Dat prinses Irene iets met bomen heeft is genoegzaam bekend. Ze schreef er zelfs over. De honderden kinderen van twaalf basisscholen uit de gemeente Oldambt gaf ze woensdag een boodschap mee. ,,Toon respect voor bomen en bossen.”

Ze vertelde de kinderen dat bomen tot blijdschap leiden. Als kind was ze graag in de natuur en speelde ze vaak in de bossen. Ook houdt ze van water en dieren. Kortom, Irene is een natuurliefhebber pur-sang. Die affiniteit heeft ze nooit vaarwel gezegd. Ze ging daarom graag op de uitnodiging in om aanwezig te zijn bij de 62ste nationale boomfeestdag. Dat haar jeugdig gehoor nauwelijks besefte wie Irene is doet er niet toe. Belangrijker is het uitdragen van een boodschap.

Albert Verlinde: waar zijn die handjes

Die boodschap, dat de mensheid niet zonder zuurstof kan en dat bomen zorg dragen voor de levensadem is belangrijker. Of de kinderen de boodschap in hun oren hebben geknoopt is de vraag. Het geluid haperde nogal en de kinderen wilden ook het liefst de boerderij verlaten om zo snel mogelijk bomen te planten. Opgezweept door harde muziek was het vooraf al een heksenketel in de boerderij bij het natuurgebied De Hoogte in Heiligerlee. Albert Verlinde, ambassadeur en voorzitter van de landelijke stichting, had weinig moeite nodig om de jongeren te laten gillen, ,,Waar zijn die handjes!”. En daar gingen de handjes.

Voor Staatsbosbeheer was het een schitterende dag. De Hoogte is ongeveer duizend bomen rijker. Bomen die zijn geplant op de plaats waar tot voor kort essen stonden. Deze inheemse boomsoort is door een schimmelziekte getroffen en hebben daardoor het loodje gelegd. Op zeker honderd locaties in Groningen heeft de zogenaamde essentak sterfte toegeslagen. Voor zowel Staatsbosbeheer als provincie aanleiding het roer om te gooien. Ze pleiten voor een divers bomenlandschap om voortaan kaalslag te voorkomen.

Onder de modder en op blote voeten

Het bomengezelschap verplaatste zich woensdagmiddag nog naar Blauwestad, waar enkele tientallen bomen werden geplant. De jongeren waren ook toen nog uitbundig, ondanks dat velen onder de modder zaten en een enkeling op blote voeten liep, omdat het schoeisel erg smerig was. Maar ze waren onderdeel van de natuur. Precies zoals prinses Irene ze enkele uren eerder al had voorgehouden. ‘De natuur is zo mooi. Je wordt er blij van.”

menu