Privékliniek UMCG sluit de poorten

De Hanze Kliniek, dertien jaar geleden door het UMC Groningen opgericht, is overgenomen door concurrent OMC Noord, de oogkliniek van de familie Worst.

De Hanze Kliniek probeerde sinds 2003 met een vestiging op het UMCG-terrein zorg te leveren die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, zoals ooglaserbehandelingen en bijzondere staaroperaties. Bovendien deed de kliniek vergoede staaroperaties. Er waren ook plannen om vormen van plastische chirurgie te doen of knie- en heupoperaties maar daar is weinig van terechtgekomen. De kliniek is steeds noodlijdend gebleven.

Een andere privékliniek in Groningen, het OMC Noord, heeft nu de activiteiten van de Hanze Kliniek overgenomen. Beide partijen spreken over een fusie maar de zeggenschap is voor 60 procent in handen van het OMC. Dat Oogheelkundig Medisch Centrum Noord is oorspronkelijk opgericht door de beroemde oogarts wijlen Jan Worst en is voortgezet door zijn zoon Erik-Jan Worst. Het bedrijf is gelieerd aan de producent van implantaatlenzen Ophtec, in het gebouw naast het OMC in Groningen-Zuid. De operatiekamer van OMC bevindt zich ook in het pand van Ophtec.

Volgens Edward van der Meer van Triade, het vastgoed- en investeringsbedrijf van het UMCG, heeft Triade behoorlijk verlies geleden op de Hanze Kliniek. ,,Als Triade gebruiken we nadrukkelijk geen publiek geld dat voor de zorg bedoeld is’’, zegt Van der Meer. ,,We verdienen soms geld op investeringen in bedrijven, en soms verliezen we. Dat laatste is nu gebeurd.’’

De Hanze Kliniek is bepaald niet de enige privékliniek die het zakelijk gezien niet heeft gered. Dat komt ook door veranderend beleid van de overheid en zorgverzekeraars, vindt Van der Meer. ,,In 2003 was er nog veel optimisme, maar de markt is gekanteld. In het begin stimuleerde de overheid zelfstandige klinieken. Nu zijn zorgverzekeraars steeds kritischer en doen ze alles om de prijs te drukken.’’

De samenwerking met OMC Noord is erop gericht samen sterker te staan in de markt, en tegenover de zorgverzekeraars. OMC heeft het ook moeilijk gehad tijdens de economische crisis. Hans Ockels van het OMC zegt dat er plannen zijn om binnenkort met een gezamenlijke nieuwe naam naar buiten te treden. Juridisch zijn beide partijen vorig jaar al samengegaan. ,,Het heeft alleen nog wel wat tijd gekost de plannen in praktijk te brengen’’, zegt Ockels.

Het gebouw van de Hanze Kliniek op het UMCG-terrein blijft eigendom van Triade. De operatiekamers in het pand worden nu weer gebruikt door het UMCG zelf en het personeel dat daar werkte is ook weer in dienst van het UMCG. Enkele andere personeelsleden zijn mee naar het OMC Noord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.