Procedure Ring wekt verbazing

Belangenorganisatie Groningen Verdient Beter (GVB) verbaast zich over de procedure van Rijkswaterstaat bij het afkeuren van een veiligheidsonderzoek.

Voorzitter Pieter Sauer van GVB kreeg via de Wet openbaarheid van bestuur informatie over het afkeuren van het eerste onafhankelijke onderzoek (auditrapport) naar de veiligheid van de zuidelijke ringweg. Het stond bol van kritiek op de ombouwplannen van de zuidelijke ringweg in Groningen en werd afgekeurd omdat het onvolwaardig zou zijn. Sauer is onthutst.

,,Alsof de slager tweemaal zijn eigen vlees keurt. Het kwaliteitsorgaan verkeersveiligheidsaudits (KoVa) van het ministerie bestaat uitsluitend uit medewerkers van Rijkswaterstaat. Er zijn geen verslagen van vergaderingen en ze voeren verstoorde verhoudingen op om de inhoud af te keuren. Terwijl er helemaal geen discussie mag plaatsvinden over een audit’’, aldus Sauer.

Een tweede audit, met minder kritiek, werd wel geaccepteerd. Eerder was al duidelijk dat het KoVa zowel Aanpak Ring Zuid als de onderzoekers verantwoordelijk stelde voor de ‘mislukte’ audit. Ze zouden de opdracht hebben onderschat en elkaar informatie hebben onthouden. De Raad van State droeg het Rijk vorig jaar op een onderzoek naar de verkeersveiligheid uit te voeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.