Proef NVM: online bieden op koopwoning

Online een bod uitbrengen op een koopwoning en meekijken wat de andere belangstellenden voor hetzelfde huis over hebben. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) begint vandaag in Groningen en Amsterdam een proef met online bieden.

De proef duurt tot en met 30 juni. De NVM heeft voor Groningen en Amsterdam als ‘proeftuin’ gekozen omdat de woningmarkt hier ‘overspannen’ is. Aspirant-huizenkopers leveren hun bod vaak blind bij de makelaar in. Het bod geeft geen garantie op de daadwerkelijke aankoop. De gegadigde heeft geen idee of en hoeveel andere belangstellenden er zijn en wat zij over hebben voor het beoogde huis.

Volgens de NVM moet het online bieden de procedure transparant maken. Hiermee moet voorkomen worden dat veel te hoge bedragen voor panden geboden worden. ,,Via zo’n biedingssysteem kan iedereen zijn zegje doen en mensen kunnen op andere gedachten komen, als zij de biedingen online zien”, zegt Jan Palland, voorzitter van de NVM-afdeling Groningen. ,,De gekke bedragen gaan er door zo’n systeem uit. Met die bedragen zijn wij ook niet blij. Hierdoor komt er alleen maar gebakken lucht in de markt en daar zit niemand op te wachten.”

Het online bieden hoort niet standaard bij de verkoop. Huizenverkopers kunnen voor deze methode kiezen. De makelaars verwachten dat het online bieden vooral ingezet wordt voor panden waar veel belangstelling voor is. Tot eind juni gaat de NVM de ervaringen met online bieden van woningverkopers en potentiële kopers volgen. Daarna wordt besloten of het online bieden wordt uitgebreid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.