Proef in Groningen: verwarde personen thuis onderzocht

Verwarde personen krijgen zoveel mogelijk thuis een diagnose mede om te voorkomen dat ze door de politie worden aangehouden en in de cel belanden.

Deze proef gaat in Groningen van start. De aanpak van verwarde personen is een landelijk probleem waar de politie zich grote zorgen om maakt. In 2017 kwamen bij de politie een recordaantal meldingen: 83.500, waarvan 3108 uit de provincie Groningen en 2373 uit Drenthe. Hierbij gaat het onder meer om mensen die suïcidaal zijn, in een psychose zijn beland of ouderen die medicijnen vergaten in te nemen.

Bij de politie groeit de weerzin veel tijd te besteden aan mensen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Verwarde personen werden aangehouden, belandden vervolgens in de cel en kwamen daarna weer op straat terecht omdat opvang in een ziekenhuis of dokterspost niet mogelijk was. Een aantal zorginstellingen, waaronder GGZ-instelling Lentis, startten daarom op 3 april vorig jaar een crisisopvang voor de regio in de stad Groningen. Verwarde personen worden sindsdien daar onderzocht.

Vijfhonderd mensen naar de crisisopvang

Tussen april vorig jaar en januari 2018 werden er ongeveer vijfhonderd personen beoordeeld, waarvan iets meer dan de helft uit de stad zelf kwam. ,,Daarna zijn er drie mogelijkheden’’, legt wethouder Ton Schroor (D66) uit. ,,Er volgt een gedwongen opname, de persoon stemt vrijwillig in met een behandeling die mogelijk ook thuis kan plaatsvinden, of hij mag gewoon naar huis.’’ De politie komt erbij, wanneer de veiligheid in het geding is.

Maar de gemeente en andere zorginstellingen willen nog eerder ingrijpen. Schroor: ,,Het moet mogelijk zijn deze personen ook thuis te onderzoeken. Het plan is dat wanneer er bijvoorbeeld een melding van een buurman of een familielid binnenkomt, een deskundige naar het huis van deze persoon gaat en dan beoordeelt of en zo ja wat er moet gebeuren.’’ De gemeente werkt bij deze proef samen met Lentis, Verslavingszorg Noord-Nederland, politie en de meldkamer. De proef vindt in de avonduren tussen 17 en 23 uur plaats.

Politie wil niet voor taxi spelen

Het vervoer van verwarde personen is ook een probleem. De politie is het beu voor ‘taxicentrale’ te spelen. Zij vervoerde 125 personen naar de crisisopvang. Het vervoer naar de opvang wordt voornamelijk door patiënten en familie zelf geregeld. Schroor: ,,We gaan kijken of we dan zelf voor vervoer naar de opvang kunnen regelen, ook wanneer de persoon uit de opvang komt.’’ Uitgangspunt is: niet vervoeren, tenzij het noodzakelijk is.

Voorzitter Onno Hoes van het landelijke ‘Schakelteam personen met verward gedrag’ stuurde in april een brief naar alle gemeenten dat er voor 1 oktober dit jaar een ‘sluitende aanpak’ voor verwarde personen op tafel moet liggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.