Proef met graven in Winschoten voorlopig mislukt

De poging om graven op de oude begraafplaats in Winschoten met behulp van nanotechnologie in betere staat te houden, is voorlopig mislukt.

Dat zegt Bert Smit, bestuurder van de Stichting Oud-Winschoten.

Prominente rol

Die stichting is met vrijwilligers al jaren bezig met het opknappen van zerken op de voormalige begraafplaats aan de Hofstraat. Die telt zo’n 9000 graven. Daaronder die van de familie Viëtor die in de negentiende eeuw een prominente rol in Winschoten speelde.

Witmarmeren stenen

Vier graven van die familie waren enkele jaren geleden in de bodem maar werden toen weer naar boven gehaald. De witmarmeren stenen zagen er aanvankelijk goed uit maar werden snel aangetast door weer, wind en bladeren.

Nano-coating

Oud-Winschoten besloot toen tot een proef met nanotechnologie. Nanodeeltjes zijn piepklein en worden gebruikt in verf en make-up. ,,Maar er is ook sprake van nano-coating op woningen en zo’n coating wilden we ook de op graven, we hoopten dat die dan beter beschermd zouden zijn tegen weersomstandigheden’’, aldus Smit.

Regen, weer wind en bladeren

Twee jaar voorzag een ondernemer de eerst goed schoongemaakte zerken van de Viëtors van zo’n coating en aanvankelijk leek die resultaat te hebben. ,,Maar inmiddels zijn de stenen helaas toch weer dof uitgeslagen door regen, weer, wind en bladeren. Kennelijk helpt de coating dus niet.’’

Van een definitieve mislukking van de proef wil Smit niet geven. ,,We geven niet op en kijken met de ondernemer of een dikkere coating wellicht wel helpt. Als deze proef uiteindelijk wel slaagt, kunnen we deze werkwijze wellicht ook bij andere zerken toepassen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.