De nieuwe huisartsenpost bij het Martini Ziekenhuis Groningen.

Proef met minder visite-auto's in de nacht van Doktersdienst Groningen is geslaagd (waarschijnlijk blijft er een auto in Appingedam)

De nieuwe huisartsenpost bij het Martini Ziekenhuis Groningen. Foto: dvhn arend v wijngaarden

De Doktersdienst Groningen speelt met het idee om volgend jaar ’s nachts met vier in plaats van vijf visite-auto’s te rijden. Doel is de werkdruk van huisartsen in de provincie Groningen te verlagen.

De provincie telt vijf visite-auto’s waarmee huisartsen ’s nachts patiënten kunnen bezoeken met kwalen die niet ernstig genoeg zijn om een ambulance voor te bellen. De auto’s staan verspreid over stad en ommeland; in Groningen, Stadskanaal, Appingedam (op de grens met Delfzijl), Hoogezand en Zuidhorn.

Regel is dat de huisarts in het geval van heftige klachten, zoals kortademigheid en ernstige buikpijn, binnen een uur ter plaatse móét zijn. Bij minder zware klachten, een hechting die is gesprongen bijvoorbeeld, moet de arts binnen vier uur ter plekke zijn.

Het aantal diensturen van huisartsen in Groningen ligt boven het gemiddelde in Nederland. Dat komt omdat hier simpelweg minder huisartsen wonen. De 280 huisartsen die bij de Doktersdienst aangesloten zijn, hebben een commissie in het leven geroepen om de werkdruk te verlagen. Een van de plannen is een visite-auto in de nacht minder te laten rijden.

Proef deed veel stof opwaaien

In augustus heeft de dienst daarom een pilot gedraaid met minder auto’s. De auto uit Appingedam werd gestationeerd in Groningen wanneer hij geen visites gepland had bij de start van de dienst.

Huisartsen in de regio Eemsdelta klommen bij het horen over de proef in de pen. Zij vinden het onveilig en een verdere verschraling van de zorg in hun regio. ‘Wederom wordt er een stuk patiëntveiligheid afgebroken en het wachten is op het eerste slachtoffer’, schreef huisarts Bart Arntzen uit Appingedam namens de voltallige Huisartsengroep Appingedam, Delfzijl en Holwierde.

Niet alleen artsen waren bezorgd. De PvdA stelde Kamervragen over de pilot. Minister van Ark (VVD) antwoordde dat de patiëntveiligheid niet in het geding komt. PvdA-raadslid Janny Volmer uit Delfzijl, die zich al jaren hard maakt voor het behoud van de zorg in haar gebied, uitte ook haar bedenkingen. Zij vindt dat de zorg al te veel is uitgekleed in de regio door de sluiting van het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl en de verminderde openingstijden van de huisartsenpost.

‘Kwaliteit bleef gehandhaafd’

Volgens de Doktersdienst Groningen is er aandacht voor de zorgen. Maar de uitkomsten van de proef zijn positief. ,,De kwaliteit van de spoedzorg bleef ten alle tijde gehandhaafd”, zegt locatiemanager Barth Nieman van de doktersdienst.

,,We hebben wel gezien dat het verstandig is om een goede achterwacht te organiseren om in te kunnen zetten bij extreme pieken. Ook is het niet logisch gebleken om de visiteauto van Appingedam in Groningen te stationeren. Die verandering wordt vrijwel zeker niet doorgevoerd.”

Gemiddeld rijden de artsen die ’s nachts tussen 23.00 uur en 8:00 uur dienst hebben zo’n 2,7 keer naar een patiënt. In de stad iets vaker, de ritjes zijn dan ook korter. Buiten de stad is het wat rustiger en zijn de aanrijtijden langer.

Zo rukt de auto in het gebied Delfzijl/Appingedam maar zo’n twee keer per nacht uit. Patiënten die in staat zijn zelf naar de dokterspost in Groningen te komen, worden gevraagd dat te doen. In heel ernstige gevallen komt er vanzelfsprekend een ambulance aan te pas.

Nieman schrijft nu samen met huisartsen een voorstel voor het verminderen van het aantal visite-auto’s. De 280 huisartsen die onder de Doktersdienst Groningen vallen, moeten daarover stemmen. Als een meerderheid voor is, rijdt er vanaf april 2022 ‘s nachts een huisarts minder door de provincie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu