Proeven in Groningen haalt tweede lustrum

Met nog één aflevering te gaan is het culinair evenement Proeven in Groningen op weg naar zijn tweede lustrum. De negende editie is in het weekeinde.

‘Staat als een huis’

Willem Jan Flokstra is een van de initiatiefnemers van het eerste uur en weet nu al dat het evenement volgend jaar zijn tienjarig bestaan gaat vieren. ,,Proeven in Groningen staat als een huis. Het is jaarlijks een vaste waarde en altijd in het eerste weekeinde van september. Onze bezoekers vinden het leuk om elkaar na de vakantietijd onder het genot van een hapje en een drankje weer te ontmoeten en bij te kletsen.’’

Flokstra kan niet ontkennen dat de meeste bezoekers naar het Hamonieplein in de Oude Kijk in ’t Jatstraat komen om bij een van de deelnemende restaurants tegen een kleine vergoeding de kunsten van de koks te proeven. ,,De weersvoorspellingen zijn gunstig dus kunnen we weer rekenen op duizenden bezoekers. Een aantal jaren geleden hadden we een topjaar, maar gemiddeld zitten we over de beide dagen op zesduizend culinaire liefhebbers.’’

Deelnemers

De meeste moeite die de organisatie elk jaar weer moet doen, is het vinden van geschikte deelnemers in kwantiteit en kwaliteit. ,,Wij zijn een evenement voor het culinaire leven in Groningen en dat heeft zijn beperkingen. Toch hebben we dit jaar weer een aantal nieuwe deelnemers gevonden. Zoals de restaurants Robuust, Boven Jan, het Zusje van André Dokter en Wereld Geluk die zich komen presenteren.’’

De organisatie houdt al negen jaar vast aan de vertrouwde formule die ooit in de markt is gezet. ,,Het Harmonieplein heeft een geweldige ambiance en de samenwerking met de Rijksuniversiteit blijft hartverwarmend. Hoofdsponsor Makro heeft weer voor drie jaar bijgetekend en de leveranciers van de tenten en aanverwante producten zijn er vanaf het eerste begin bij. Sponsors en leveranciers zien de waarde van Proeven in Groningen’’, is de vaste overtuiging van Willem Jan Flokstra.

Wedstrijd

Wat niet mag ontbreken is een wedstrijd voor jonge koks. Op zondag gaat een jury onder leiding van Jean-Michel Hengge, eigenaar en chef-kok van restaurant Muller, zich buigen over de gerechten van de leerling-koks. Dit jaar komen zes leerlingen van Campus Winschoten hun kookkunsten vertonen. Een van hen wordt de winnaar van de professionele koksbuis en de zilveren vork. Tijdens het culinaire weekend kunnen bezoekers naast smullen van de proeverijen op zaterdag ook meedoen aan kookworkshops onder leiding van een chef-kok van de hoofdsponsor.

Proeven in Groningen is zaterdag 3 september van 12.00-21.00 uur en zondag 4 september van 12.00-19.00 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.