Professor Van Manen geridderd

Burgemeester Peter den Oudsten heeft gisteren in het Academiegebouw professor Jaap van Manen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geslagen.

Van Manen, hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, gaat met emeritaat. Hij heeft de accountantsopleiding van de Rijksuniversiteit tot bloei gebracht en accountancy in heel Nederland op de kaart gezet. Naast hoogleraar is hij ook partner bij Price Waterhouse Coopers (PwC). Vanuit zijn functie als hoogleraar richt hij zich vooral op het ‘naar de maatschappij brengen' van zijn kennis en inzichten en daarmee sloeg hij een brug naar de samenleving.

Van Manen heeft naast zijn banen bij PwC en de universiteit een indrukwekkend aantal nevenfuncties gehad in vooral non-profitorganisaties. Zijn kennis en ervaring heeft ertoe bijgedragen dat niet alleen hijzelf als aantoonbare autoriteit in Nederland bekend staat, maar in zijn kielzog Groninger onderzoekers.

Van Manen is vanaf de start lid van een commissie die de Code Tabaksblatt voor ordentelijk en integer ondernemen bewaakt. Na twee zittingstermijnen is Van Manen door de minister van Financiën benoemd voor een derde termijn. Hij leverde volgens de minister een uitzonderlijke en relevante bijdrage aan de integriteit en kwaliteit van het bestuur.

Nevenfuncties bekleedt en bekleedde hij als lid en adviseur van de raad van commissarissen van de Nederlandsche Bank, de Audit Commissie van de Algemene Rekenkamer, Museum Boijmans van Beuningen, het Rijksmuseum en Waterbedrijf Evides. Met zijn tact, humor en betrokkenheid met de medemens is hij een bron van inspiratie en integriteit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.