Project in buurthuizen: verjaardag vieren met de hele klas

In acht buurthuizen en twee kinderdagverblijven in de gemeente Groningen kunnen kinderen volgend jaar hun verjaardag vieren met hun hele klas.

In bijna elke klas komt het voor: kinderen die door hun klasgenoten nooit worden uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Dat bezorgt betrokken kinderen en ouders volgens hoofddocent Laura Batstra bij de faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen veel verdriet.

Geen kind buitengesloten

Vorig jaar nam Batstra met anderen het initiatief voor een project waarbij scholen en ouders worden aangespoord een- tot tweemaal per jaar collectieve klassenfeestjes te organiseren. Bij die gelegenheid worden de verjaardagen van meerdere kinderen in de klas gevierd. Daarbij is iedereen welkom en wordt geen enkel kind buitengesloten.

Op twee scholen in de provincie Groningen deed Batstra vorig jaar een proef met de klassikale verjaardagsfeestjes. Zij deed dat samen met muziekleraar Wim Venema uit Zuidhorn en onderzoeker Marc Conradi.

Onderdeel van de proef was het maken van een handleiding met tips voor scholen en ouders hoe de voorbereiding en uitvoering van de klassenfeestjes kan worden aangepakt. Hiervoor ontvingen de initiatiefnemers een bijdrage van de stichting Kinderpostzegels.

Het draaiboek is voor alle scholen en ouders beschikbaar en aan de hand hiervan zijn volgens Batstra al twaalf feestjes in de provincie georganiseerd. Inmiddels is dit bijzondere project van de RUG in de prijzen gevallen.

Nationaal Schoolontbijt

Dezer dagen ontbijten de burgemeesters van 270 Nederlandse gemeenten met de kinderen van een school. De deelnemende gemeenten stellen subsidie beschikbaar aan de stichting Nationaal Schoolontbijt.

De stichting schuift dit geld door naar het ‘klassenfeestjesproject’. Het thema van het Nationaal Schoolontbijt luidt dit jaar: ‘Geen kind buiten de boot’. Dit thema sluit helemaal aan bij het project.

Dit geld stelt de initiatiefnemers in staat een vervolg te geven aan de eerdere proef. Dat gaat volgend jaar in Gronngen gebeuren. Hiervoor stellen vereniging Speeltuincentrale en kinderopvangorganisatie SKSG de tien locaties gratis beschikbaar.

Daarna verplaatst het project zich naar de rest van het land. Daarbij worden interviews afgenomen met leerkrachten en ouders van kinderen die voordien buiten de boot vielen in de klas. ,,We willen weten of de gezamenlijke verjaarsdagpartijtjes van invloed zijn op de verhoudingen en sfeer binnen de klas’’, zegt Batstra.

Bij de start van het Nationaal Schoolontbijt deze week lanceert Batstra op de prestigieuze boot ‘De Majesteit’ in Rotterdam de gloednieuwe website www.klassenfeestjes.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.