Er komt een vervolg op Rockumentary. Het project over de Groninger popgeschiedenis dat juist ook de verhalen achter de muziek wil vertellen.

Onder de noemer Rockumentary 2.0 komt een keur aan onderwerpen en artiesten voorbij. Het gaat heel breed: van streektaaltrio De Tuutjesfloiters tot de snoeiharde punk van Rat Patrol en Fleas & Lice.

Lou Leeuw en de Veendammer jazzpianist Rein de Graaff komen voorbij. Bert Hadders en cameraman Taede Jagersma buigen zich over de rockgeschiedenis van Winschoten.

Piet Wichers en Evert Winkel buigen zich over hun jarenlange vriendschap en de bijzondere opnamen van onder andere Herman Brood die zij hebben gemaakt. Popkenner Wessel Gernaat, ‘de Leo Blokhuis’ uit Scheemdermeer, werkt mee. En dat in 10 mini-documentaires van 15 minuten.

,,Er is nog zo veel te vertellen en aan te horen’’, zegt filmmaker Roeland Dijksterhuis van Stichting Filmcollectief Groningen, ,,En ik heb belangstelling voor mooie verhalen.’’

loading

Muzikaal erfgoed van de provincie in kaart

Drie jaar geleden werd een eerste reeks met documentaires gemaakt. Omdat lang niet alles verteld is, besloot hij samen met productieleidster Carla Wolbers met een vervolg te komen.

Officieel heet het dat het project tot doel heeft het muzikaal erfgoed van de provincie in kaart te brengen. ,,Maar wel op een manier die pakt. Het moet swingen, soms schuren. Het moet blijven boeien. Je wilt het zien.’’

Her en der ligt nog een schat aan beeld- en geluidsmateriaal in tal van (particuliere) archieven. Duizenden cassettebandjes en tapes en video’s. ,,Het is belangrijk dat die beelden en geluidopnames bewaard blijven en niet verloren gaan. Het maakt deel uit van ons cultureel erfgoed’’, betoogt Dijksterhuis.

Het materiaal gaat voor bewerking en restauratie naar het Gronings Audiovisueel Archief (GAVA) in Groningen.

Het wachten is op een mooie première

Zelf bespeelt hij geen instrument. ,,Wel luister ik veel muziek. En in Groningen, in Stad en provincie is heel veel muziek gemaakt, is heel veel gebeurd. Dingen die niet alleen belangrijk zijn voor muziekliefhebbers. Het zijn onderwerpen die raakvlakken hebben met zo veel andere dingen zoals de jeugdcultuur. Of die een tijdsbeeld schetsen.’’

De eerste Rockumentary I am a Rolling Stone was al te zien als deel van de tentoonstelling Gimme Shelter, The Stones in Beeld in de Der Aa-kerk in Groningen. De andere films staan ook klaar.

,,Te wachten op een mooie première. Dat is natuurlijk toch het leukst. Digitaliseren is mooi en is ook goed. Maar de films komen toch het best tot hun recht in een bioscoopzaal. Wat zou het geweldig zijn als we in 2021 langs een aantal bioscopen in Groningen kunnen gaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen