Projectontwikkelaar wil oude steenfabriek in Delfzijl slopen voor nieuwbouw Aldi

Projectontwikkelaar Progres RE Invest doet opnieuw een gooi naar de oude steenfabriek in Delfzijl. Het bedrijf eist een sloopvergunning, omdat zij daar een Aldi willen bouwen.

De vastgoedbezitter uit Maarheze denkt dat de gemeente Delfzijl de sloop van de fabriek niet kan tegenhouden. Dat bleek maandag bij de Raad van State in Den Haag.

Vorig jaar wees de gemeente Delfzijl de aanvraag van de projectontwikkelaar af.

Definitief geen supermarkten in steenfabriek Delfzijl
Lees verder

Dichtgetimmerd

De gemeente wil de steenfabriek niet slopen en meent dat de zaak juridisch goed is dichtgetimmerd. De gebouwen van de steenfabriek vallen onder een sloopverbod van de provincie.

Dit sloopverbod staat in een provinciale verordening die speciaal gemaakt is voor het aardbevingsgebied.

Bestemmingsplan Delfzijl Kern West

De provincie wil daarmee voorkomen dat belangrijk cultureel erfgoed verdwijnt. Het sloopverbod geldt voor karakteristieke gebouwen die nog niet door de gemeente zijn beschermd in bestemmingsplan Delfzijl Kern West.

Dat bestemmingsplan beschermt volgens Progres wel degelijk karakteristieke panden. Zij stellen dat de oude steenfabriek dan in dat plan had moeten staan.

„Maar kennelijk heeft de gemeenteraad daar niet voor gekozen”, zegt Progres. De advocaat van de projectontwikkelaar concludeert daarom dat het sloopverbod van de provincie niet van toepassing is op het bestemmingsplan.

Karakteristieke steenfabriek

Delfzijl is ervan overtuigd dat Progres ongelijk heeft, maar liet voor de zekerheid toch de monumentencommissie opschrijven dat de steenfabriek 'karakteristiek' is.

Dat advies was er binnen één dag op 1 februari 2017. De sloopaanvraag van Progres werd op 26 januari 2017 ingediend. Delfzijl heeft ook in een voorbereidingsbesluit vastgelegd dat er geen supermarkt mag komen op de locatie van Progres.

De gemeente wil de in 1862 gebouwde steenfabriek behouden omdat het een karakteristiek gebouw is en de enige is in zijn soort. Hier, op de rand van het zwarekleigebied, werden de Groninger bakstenen gebakken.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.