Proosten met jus d'orange voor Damster project 'Mijn Thuis Mijn Verhaal’'

In Appingedam ondertekenden leerlingen van diverse basisscholen en activiteitenbegeleiders een groot blauw bord. Met de handtekeningen is het project Mijn Thuis Mijn Verhaal officieel van start.

Met grote dikke stiften zetten theatermakers, kinderen en andere betrokken partijen dinsdagavond een grote handtekening op een blauw bord. Het is de officiële start van het project ‘Mijn Thuis Mijn Verhaal’.

Floortje Ernst van Studio Tape staat voor vijf leerlingen in de hal van IKC OPwierde in Appingedam. „Wie houdt er hier van vloggen? Kijken jullie weleens vlogs?” Er wordt enthousiast geknikt. Ze hebben bijna allemaal weleens vlogs gezien van bekende YouTubers zoals Kalvijn en Enzo Knol. „Mooi! Wij gaan jullie komend schooljaar leren vloggen!”

Mijn Thuis Mijn Verhaal

Studio Tape is samen met Sparklab en Theater de Steeg uitgekozen door de gemeente Appingedam om een creatieve aanpak te bedenken om jongeren en kinderen in het gebied over de aardbevingen te laten praten.

Het project heet ‘Mijn Thuis Mijn Verhaal’ en het gaat komend schooljaar van start.

Leren over de aardbevingen

De aanpak is een goed plan, vindt Tijena (10). Zij is een van de kinderen die een handtekening op de overeenkomst mocht zetten. „We praten er niet heel veel over en ik weet er niet zoveel van. Dus door iets leuks te doen zoals vloggen, leer je er meer van.”

En laat dat nu net de bedoeling zijn van de speciale aanpak. „Er zijn vrij veel onderzoeken gedaan naar de impact van de aardbevingen op kinderen”, zegt wethouder Annalies Usmany. „Maar die onderzoeken zeggen niet wat we moeten doen om de problemen te verminderen. Daarom zijn we zelf op zoek gegaan.”

Twee jaar durende pilot

Het interactieve programma duurt twee jaar en het is een pilot.

Kinderen van alle klassen van de vier betrokken basisscholen en leerlingen van de drie middelbare scholen in het gebied worden door middel van theater, dans, debatteren en andere creatieve opdrachten uitgedaagd om over hun gevoelens en ervaringen te praten.

Gevoelige snaar

„We willen de jongeren helpen met het verwerken van moeilijke onderwerpen, door dat wat zwaar is op een lichte manier een plek te geven”, zegt projectleider Brigitte Sijm.

Bij het project zijn ook zorgprofessionals betrokken. „Misschien raak je bij de kinderen wel een heel gevoelige snaar. Daar moeten we voorzichtig mee omgaan.”

Scheuren in de muren

In het huis van Fatima (11) zitten scheuren in de muren. „Ik weet niet hoe dat kan. Ik denk dat het ‘s nachts is gebeurd. Ik weet er niet zoveel van.”

Rafaël (10) heeft weleens een aardbeving gevoeld. Maar ook hij praat er niet veel over. „Kijk”, zegt hij wijs. „Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ik ben niet bang. Maar het lijkt me wel goed om het erover te hebben.”

Proosten met jus d’orange

Als wethouder Usmany ook haar handtekening heeft gezet is het tijd voor een toost. Niet met alcohol natuurlijk: in champagneglazen wordt jus d’orange met een suikerlaagje op de rand geserveerd. „Op een mooi project!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen