Prostituees morren over beperking werktijden

Prostituees en exploitanten van peeskamers pleiten voor langere werktijden. De gemeente Groningen besloot in 2016 dat zij maximaal elf uur per dag mogen werken om uitbuiting te voorkomen.

Sekswerkers vinden de werktijd te beperkend. Zij stellen voor dat zij dagelijks tussen de veertien en zestien uren mogen werken en dat ze de rusttijden naar eigen inzicht mogen plannen.

Ook de raamexploitanten willen dat de elf uur-maatregel wordt geschrapt. Die zou moeilijk te controleren zijn. Zij opperen een minimale rusttijd van zes tot acht uur.

Slapen

Zowel de prostituees als de exploitanten verzetten zich ook tegen plannen prostituees te verbieden in hun werkkamer te slapen. Tachtig procent van de prostituees slaapt hier en zou niet anders willen.

Rosita van Gijlswijk (SP) zei woensdag tijdens een commissievergadering hun wensen ‘begrijpelijk’ te vinden. ,,Waarom zou een ZZP’er dat wel en een prostituee dat niet mogen?’’

Ze heeft er ook begrip voor dat zij in hun werkkamer slapen, omdat het kopen of huren van een woning voor velen niet mogelijk is.

‘Voorkomen dat prostituees worden uitgebuit’

Anderen, zoals fractievoorzitter Carine Bloemhoff (PvdA), hebben grote aarzelingen. Ze wijst erop dat het om vrouwen in ‘een buitengewoon kwetsbare positie gaat’. ,,We moeten er zeker van zijn dat ze niet worden uitgebuit.’’

Volgens burgemeester Peter den Oudsten is het aan de nieuwe gemeenteraad, die op 1 januari aantreedt, hier een beslissing over te nemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.