Protest bij inloop heropening azc Musselkanaal: 'Wij willen veiligelanders en asielhoppers niet terug'

Waarnemend burgemeester Froukje de Jonge tijdens de inloopbijeenkomst. Foto: DVHN

Ruim zestig inwoners van Musselkanaal en omstreken lieten donderdagavond een duidelijk signaal horen: ze zijn tegen de heropening van het azc in hun dorp als daar ‘veiligelanders’ worden gehuisvest.

Politie, gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hielden donderdagavond een tweede inloopbijeenkomst over de officiële aanvraag van het COA. Die wil het vorig jaar gesloten asielzoekerscentrum aan de Brink in Musselkanaal heropenen en daar 428 personen huisvesten. Het COA belooft drie miljoen te investeren en het pand voor ten minste drie jaar open te houden.

Inloopavonden azc

De gemeente wil wel meewerken, maar heeft als voorwaarde dat de inwoners van de gemeente daar wat aan hebben en dat er weer een sterk draagvlak ontstaat. Om de wensen en ideeën van inwoners in te zamelen, werden donderdagavond en dinsdagavond inloopbijeenkomsten gehouden. Zorgen blijken er genoeg te zijn.

Op een oproep op sociale media om zich rond de klok van 18.30 uur te verzamelen en gezamenlijk de zorgen te uiten die in Musselkanaal leven, reageerden tientallen mensen. Woordvoerder Maria Potze uitte in een toespraak haar ongenoegen namens de groep.

Toespraak

„Wij inwoners zijn het niet eens met de heropening. In de laatste jaren nam de overlast in ons dorp ernstig toe. De overlast werd voornamelijk veroorzaakt door veiligelanders en asielhoppers. Die willen wij niet terug.”

De groep maakt zich ook zorgen om de druk op de gezondheidszorg. Het ziekenhuis Refaja in Stadskanaal sluit begin januari de afdeling spoedeisende hulp en in de regio is het al lastig een huisarts te vinden. Met 428 mensen erbij in Musselkanaal wordt dat er niet beter op, verwacht de groep. „En hoe verkoopt u die verbouwing aan jonge mensen die geen sociale huurwoning kunnen vinden?”

Veiligheid

Kern van de boodschap van Potze blijft de veiligheid. „COA en gemeente zeggen dat het onderbuikgevoelens zijn, maar dat is niet het geval. Dat bepaalde gevallen niet gedocumenteerd zijn, ligt niet aan ons.”

De petitie is slechts een eerste aanzet tot verzet, benadrukt Potze. „Het ontbrak ons aan tijd.”

De toespraak is voor een enkeling niet genoeg: ‘Het is tuig!’ en ‘COA en gemeente zijn corrupt’, schreeuwt de man. Mede-initiatiefnemer van de groep Meinie Smit is resoluut: „Hier distantiëren wij ons van.”

Om knokpartijen of andere extremiteiten hoeft burgemeester Froukje de Jonge zich geen zorgen te maken, benadrukt Potze. Een groot deel van de bijeengekomen groep vreest wel dat de gemeente en COA de zaak al hebben beklonken.

Een staartje

De Jonge ontkent dit: „Ik ben eerlijk. Ik vind het belangrijk te horen wat u te zeggen heeft. Wij luisteren naar u, de ondertekenaars, maar ook de mensen die het wel heel fijn vinden.”

De burgemeester wil in gesprek blijven met de initiatiefnemers van de petitie. Potze gaat intussen verder met het verzamelen van handtekeningen tegen heropening van het azc.

menu