Protest prostitutie tegen nieuw beleid

De prostitutiebranche heeft grote bezwaren tegen de plannen voor een nieuw prostitutiebeleid van de gemeente Groningen. Maatregelen als een verbod op slapen op de werkkamer, maximaal elf uur per dag werken en een registratieplicht vallen slecht bij exploitanten en prostituees.

De branche liet woensdag van zich horen tijdens een inspraakbijeenkomst met burgemeester Den Oudsten, waar tientallen prostituees en een aantal exploitanten aanwezig waren. Extra regels voor de vergunde prostitutiesector werken averechts volgens de betrokkenen. De misstanden zitten niet hier, maar in de illegale branche. Door legale prostitutie strenger te controleren zou de gemeente meer vrouwen de illegaliteit in sturen.

Wij zijn zelfstandig ondernemer en willen zelf bepalen hoeveel uur we werken, verklaarden een aantal prostituees. Ze werken zelden meer dan elf uur achter elkaar maar willen wel zelf hun tijd indelen. Velen van hen slapen op de werkkamer omdat ze in een andere stad of in het buitenland wonen en kunnen het zich niet veroorloven daarnaast ook nog een appartement in Groningen te huren. Een registratieplicht vinden ze een aantasting van hun privacy.

Burgemeester Den Oudsten verklaarde dat de maatregelen bedoeld zijn om prostituees beter te beschermen. Volgens hem is de verhouding van de huur die dames moeten betalen en de uren die ze daar moeten werken ook in de vergunde sector scheef. Door kamers maar voor een half etmaal – en de helft van de prijs – te huren en minder lang te werken, zou dat beter in balans komen.

Den Oudsten zegde toe de argumenten van exploitanten en prostituees serieus te overwegen voordat het definitieve beleid eind januari wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.