Protest tegen sloop? Tijdelijk huren brengt nou eenmaal onzekerheid mee

Bewoners in de Groningse Grunobuurt die protesteren tegen sloop moeten niet teveel rekenen op hulp van de wethouder. Hij wil zich voor ‘schrijnende gevallen’ wel inzetten, maar gaat niet voor iedereen op zoek naar een huis. De bewoners wisten van meet af aan dat ze ‘sloopwoningen’ huren.

Wethouder Roeland van der Schaaf zei woensdag bij een spoeddebat over het onderwerp dat de bewoners hadden kunnen weten dat ze tijdelijk huren.

De pakweg zeventig huishoudens in de Stephensonstraat huren via Carex, een organisatie die leegstaande panden invult. Ze wisten toen ze daarvoor tekenden dat de huizen van woningcorporatie Nijestee tegen de vlakte zouden gaan.

Protest tegen sloop

Nu dat bijna het geval is, komen de bewoners in verzet. Ze vinden dat Nijestee te snel over gaat tot sloop. Ze krijgen steun van de SP en de Stadspartij en ageren ertegen dat de huizen gesloopt worden, terwijl er een tekort aan huurhuizen in de stad is.

Jimmy Dijk (SP): ,,Dit is een heel onhandige planning. Het college moet zorgen dat corporaties dit voorkomen.’’ Amrut Sijbolts (Stadspartij): ,,De corporatie had en heeft geen duidelijke reden om nu al te slopen, maar zoekt argumenten.’’

Valide reden om wel te slopen

Dat is volgens de wethouder onzin. Nijestee voert aan dat de huizen plat moeten, vanwege de planning voor de hele wijkvernieuwing. Er komen veel nieuwe sociale huurwoningen te staan. Voor de aanleg van infrastructuur zouden de blokken plat moeten. Bovendien mag niet altijd gesloopt worden, maar gelden daar bepaalde tijdvakken voor in verband met de flora- en faunawet.

,,Nijestee heeft een valide redenering’’, vindt Van der Schaaf. Volgens hem had de corporatie de woningen overeind gehouden als het mogelijk was. ,,Nijestee heeft er echt geen belang bij onnodig eerder te slopen. Zouden ze dat wel doen, dan spreken wij ze daar op aan.’’

Bewoners zetten vorige maand een camping op bij de Paterswoldseweg als protestactie. Ze vrezen dat de tent hun voorland is.

SP en Stadspartij vroegen de wethouder om de bewoners te helpen bij het vinden van andere woningen. Hij zegde toe ‘schrijnende gevallen’ te helpen, maar zegt ook dat het niet voor iedereen zal lukken een huis te vinden. ,,Dat zou ook te ruimhartig zijn. Zeker in relatie tot alle andere mensen die al heel lang op een wachtlijst staan voor een huis in Groningen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.