Protest tegen wegsturen asielzoekers Pekela

‘Pak daders aan en geen groepen’. Dit was de boodschap die een groep van dertig mensen bij het gemeentehuis van Pekela wilde meegeven aan de ambtenaren.

Om even voor 8 uur dinsdagmorgen stond een groep van dertig mensen opgesteld voor het gemeentehuis van Pekela en was de rode loper symbolisch uitgerold voor de ambtenaren. De actiegroep had 130 pamfletten op de grond gelegd, verwijzend naar het aantal asielzoekers dat de gemeente moest verlaten.

De medewerkers van het gemeentehuis die de betogers passeerden werden staande gehouden met teksten als ‘asielzoekers zijn welkom, ik schaam mij’ en ‘paniek en boosheid zijn slechte leermeesters’.

Tegenprotest

De Pekelder actievoerders vinden dat de verkeerde mensen uit het asielzoekerscentrum zijn weggestuurd en als groep verantwoordelijk worden gehouden voor het criminele gedrag van individuen. De maatregel, om het aantal asielzoekers in de gemeente terug te brengen naar 200, werd genomen na een reeks incidenten rond het azc.

Het protest tegen de maatregel verliep vreedzaam. Af en toe reed er een politieauto langs het gemeentehuis voor het geval het uit de hand zou lopen maar dat was niet nodig. Toch was er een klein groepje tegenstanders op de been die af en toe de leuzen ‘azc weg ermee’ riepen, maar tot een echte confrontatie kwam het niet.

Blij met tegengeluid

Na een halfuur was het moment daar. Burgemeester Jaap Kuin van Pekela arriveerde en kwam met een toelichting op de maatregel. Kuin vertelde dat het een ingewikkelde beslissing was om te nemen. Hij gaf aan blij te zijn met het tegengeluid van de groep, dat asielzoekers welkom zijn in de gemeente en dat de maatregel van tijdelijke aard is. Kuin zei dat Pekela nog altijd, in tegenstelling tot andere gemeentes in Groningen, meer asielzoekers opneemt dan wordt voorgeschreven door het Rijk.

De betoging werd waargenomen door onder andere Paul Röbbecke, die onlangs een burgerwacht oprichtte in Oude Pekela. Tegen het einde van de betoging liep hij naar mede-organisator Maurits Langeler toe om de dialoog met hem aan te gaan. Dit gesprek verliep met wederzijds respect voor elkaar. Omstreeks 9 uur was de betoging afgelopen en verliet iedereen rustig het terrein.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.